Mad Max, 35, ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Totta se on: ensimmäistä Mad Max -elokuvaa ei ole koskaan näytetty Suomen televisiossa.

Jatko-osa Asfalttisoturi on esitetty, monta kertaa. Myös heikompi isomman rahan kolmososa Mad Max: Ukkosmyrsky on nähty.

Mad Maxin Suomen televisioensi-ilta on nyt lauantaina Yle Teemalla, lähes 36 vuotta toimintaseikkailun valmistumisen jälkeen.

Asia ei sinänsä tunnu kovin suurelta, kun niukkuuden ajasta on siirrytty runsauden aikaan. Suomessa on 13 ilmaista televisiokanavaa, ei vain kolme, kuten Asfalttisoturin televisioensi-illan aikaan vuonna 1991.

Juuri siksi televisioensi-ilta on havainnollistava muistutus siitä, kuinka pieni osa popkulttuurista jää näkyviin. Suuri osa suosituistakin elokuvista painuu vuosien varrella marginaaliin. Useiden teosten vetovoiman syö aika, toisten leffojen tähdet unohdetaan, joidenkin levitysoikeuksiin tulee epäselvyyksiä ja niin edelleen. Italiassa tehtiin 1960-1970-luvuilla useita satoja westernejä, joista kymmenet olivat paitsi hyviä elokuvia, myös Suomessakin todellisia menestyksiä – mutta suuri yleisö muistaa nyt vain ne, joissa näytteli Clint Eastwood.