Machete: viihde-elokuvan väkivaltarajoja etsimässä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Pääosissa ovat Robert De Niro, Steven Seagal, Lindsay Lohan ja ennen kaikkea Danny Trejo, jonka esittämä sankari tunnetaan viidakkoveitsen mestarina. Elokuvassa hakataan näköjään jatkuvasti raajoja ja päitä irti, ja sankari pelastautuu roikkumalla ikkunasta surmaamansa miehen suolen varassa. Tervetuloa vuoden 2010 Hollywoodiin!

Robert Rodriguezin uudesta Machetesta on taannoin julkaistu K18-traileri, jonka meininki on kerrassaan poikkeuksellista – tässä jää se viimeisin roiskuttelu-Rambokin kakkoseksi.

Joskus 1980-luvulla puhuttiin, että niissä kamalissa ja hirveän vaarallisissa amerikkalaisissa toimintaelokuvissa olisi ”verta ja suolenpätkiä”, mutta eihän niissä uteliaiden teinipoikien harmiksi ollut muuta kuin vähän verta. Rankemmat splatter-elokuvat olivat pienen budjetin kauhua.

Nyt Hollywood-studiotkin saavat tehdä mitä vain. Toki suolikohtauksesta ja Seagalin värväämisestä voi päätellä, että elokuvan tekijöillä on kieli ihan poskessa. Rambon uuden Stallone-paukutuksen The Expendablesin dynamona on 1980-luvun action-nostalgia, mutta Rodriguez nähtävästi sekoittaa 1970-luvun estetiikkaa ennennäkemättömään verenroiskimiseen (josta suuri osa on CGI-tietokonetehosteita) ja leikkii puolihullulla roolituksella. Kai tämä on jonkinlaista post-ironiaa.

Kerron ensi viikon lopulla Venetsian elokuvajuhlilta, oliko Machete hyvä. Suomen ensi-ilta on joskus loppuvuodesta.

Get this: Suomessa Macheten levittää paikallinen Disney!