Maanpetturit vastaan Tuntematon sotilas, Suomen pyhin taideteos

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Farssi Tuntemattoman sotilaan esittämisajasta sai uusia piirteitä, kun Ilta-Sanomien kolumnisti keksi, kuka on syyllinen. Ei laki, joka nykyisellään määrää Ylen esittämään K-12-elokuvan kello viiden jälkeein, ei suinkaan. Tietenkin ne, jotka ilmiantoivat Ylen. Maanpettureita, jotka pilasivat itsenäisyyspäivän kohokohdan suomalaisissa perheissä!

Jestas.

Kolumnin (joka oli iltapäivällä pitkään Ilta-Sanomien nettisivujen suosituin teksti) voi lukea täällä: Kiitti vain, ilmiantajat!

”Kyllähän semmoinen laki on, mutta..” aloittaa kolumnisti Pertti Koskinen ja perustelee sillä, että kyseessä on kansalliselokuva. Hänen mukaansa Yle on nyt julmasti pilannut ”itsenäisyyspäivän kohokohdan Suomen kodeissa”.

En keksi tuota päästäni, lukekaa itse. Jestas vielä uudelleen.

Todellinen ongelma on se laki.

Antti Alanen kommentoi edellistä blogikirjoitustani (Tuntematon sotilas ja kiista esitysajasta) hyvin asiallisesti ja naulan kantaan:

”Nyt ongelmaksi on tullut uusi laki, jossa tv-ohjelmat palautetaan kontrolliin lähes 50 vuotta sen jälkeen kun ne vapautettiin. Vapautuksen perusteena 1960-luvulla oli, että tv-ohjelmat katsellaan kodin turvallisessa ilmapiirissä. Nykyisin voidaan vedota siihen, että Yleisradion ja muuden yhtiöiden toiminta perustuu vastuulliseen, viisaaseen, harkittuun ja pitkään kokemukseen nojaavaan toimituspolitiikkaan. Lainsäädännön suuntaus oli ollut jatkuvasti liberalisoivaan suuntaan, mutta nyt tapahtunut käänne on hullunkurinen eikä palvele ketään. — Meillä on perinne, että Suomen sotia käsittelevillä elokuvilla on ikärajoissa erikoiskohtelu. Sitä pitäisi voida edelleen televisiossakin soveltaa hyvän tavan rajoissa.”

Tästä siis on kyse.

Aiemmin televisio-ohjelmistojen suunnittelu oli siis kanavien itsensä päätösvallassa. Tästä on siirrytty lakiin yksinkertaisesti siksi, että kanavia alkaa olla niin paljon.

On selvää, etteivät isot kanavat näyttäisi vaikkapa Marttyyrejä tai Klovnia (jotka molemmat kuuluvat loppuvuoden ohjelmistoon) keskellä päivää, lasten katseluaikaan. Joku muu sen voisi tehdä, kun kanavien lukumäärä kasvaa kasvamistaan.

Ilta-Sanomien kolumnistin (joka myös toistaa kuvitelmaa siitä, että Tuntematon itsenäisyyspäivänä televisiossa olisi jokin ikiaikainen perinne) ylilyönti tekee tästä kohusta entistä koomisemman. Nyt kun tasapuolisuuden uhriksi joutuikin Tuntematon sotilas, ei voida kai edes ajatella yhtä hetkeä järkevästi.

Blogin kommenteissa heitettiin ilmaan myös ajatus radikaalien salaliitosta:

”Asian ratkaiseminen näin viimetinkaisesti väistämättä synnyttää isänmaallisissa piireissä myös epäluuloja siitä, että tässä on taas uusi esimerkki partaradikaalien vastaiskusta, josta on näkynyt merkkejä Ylen ohjelmapolitiikassa ja vähän muuallakin”, kirjoitti nimimerkki ysahama.

Otetaanpas rauhallisesti.

Millaisessa kulttuurissa elämme, jos lain noudattaminen on isku isänmaallisuutta vastaan? Ja jos tuollainen kolumni penää vastuuseen ja esille ilmiantajia – niitä, jotka muistuttivat, että laki on huono.

Vasikat teuraalle, sillä tämä on vapaa maa.