Maallikot mukaan tekemään elokuvaa? Crowd sourcing leviää

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ensi vuonna valmistuvaan kotimaiseen elokuvaan 3 Simoa etsitään nyt muusikkoja. Tuotantoyhtiö on järjestänyt YleX-radiokanavan kanssa kilpailun, jonka voittaja pääsee musisoimaan takaa-ajokohtaukseen.

Mistä on kyse? Muusikkojahan ei tästä maasta puutu. Mutta kilpailulla saadaan paitsi julkisuutta, myös huokeaa elokuvamusiikkia. Amatöörisäveltäjälle riittää tunnustus ja palkkioksi ainoastaan pakolliset Teosto- ynnä muut maksut.

Toisenlaista crowd sourcingia eli maallikot mukaan elokuvantekoon tempaavaa kampanjointia on Iron Skyn tekeminen. Tieteiselokuvan kuvastoa ja digiefektejä ovat suunnitelleet monet alan ulkopuoliset harrastajat ihan pelkästä tekemisen innosta.

Ilmiö on mielenkiintoinen, ja selvästi digiajan juttuja. 3 Simoa -elokuva saa näin sosiaalisessa mediassa hyvin halpaa huomiota. Iron Skyn tunnettuus netissä on valtava, kun kiinalaisetkin iskevät jo apajille. Iron Skyta edeltäneissä Star Wreck -amatöörielokuvissa oli näyttäviä visuaalisia tehosteita, jotka olisivat ammattilaistuotannossa maksaneet jopa miljoonia. Aktivoimalla fanit koodaamaan avaruussotaa tekijät saivat komeaa jälkeä ilmaiseksi.

Sisältöön ei yleisöä kuitenkaan pyydetä vaikuttamaan. Eikä ihme: eri ihmisten mielihalujen mukaan etenevä elokuva olisi taatusti esimerkki ”jokaiselle jotain eli kenellekään ei mitään” -pattitilanteesta.

Onko suuren yleisön pyytäminen mukaan kaupalliseen elokuvantekoon palvelus osallistumista kaipaaville vai tavisten hyväksikäyttöä?