Maailman parhaista elokuvablogeista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvakritiikin ahdinkoa manaillaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa moni lehti on heittänyt veteraanikriitikkonsa pihalle. Ikävän ilmiön yhtenä seurauksena on kuitenkin blogsfäärin nousu: aluskasvuston yläpuolella on erinomaisia blogeja, joista monet uppoutuvat sangen syvälle elokuvataiteeseen.

Valitsin kymmenen omaa englanninkielistä suosikkiani. Kerro puutteista!

Observations of Film Art
Elokuvatutkijapariskunta David Bordwellin ja Kristin Thompsonin blogi ei ole liian akateeminen, vaikka kirjoittajien tietopohja, asiantuntemus ja estetiikan ymmärrys ovat aivan omaa luokkaansa. Aiheina kaikkea vanhan Hongkong-elokuvan kuvakerronnasta 3D:n kritiikkiin. Esimerkiksi taannoinen, erinomaisesti kuvitettu blogaus silmillä näyttelemisestä The Social Networkissa oli valaiseva ja vetävä katsaus aiheeseen, jota ei ihan helpolla tule itse ajatelleeksi. Ja entäs tämä tupakointianalyysi!

Some Came Running
Kriitikko Glenn Kennyn blogi on huolella tehty ja hemmetin vetävää luettavaa. Kennyn maku on laaja mainstreamista eurooppalaisiin, liki kadonneisiin taideharvinaisuuksiin ja kulttitason genre-elokuvaan.

Andrew O’Hehir
Salon-nettilehden kriitikon blogissa on tiivistä asiaa uusista elokuvista, lähinnä arvosteluja.

Roger Ebert’s Journal
Televisioshow’nsa ansiosta Yhdysvaltojen tunnetuimmaksi nousseen kriitikon päiväkirjassa on pieniä ja suurempia havaintoja elokuvamaailmasta ja maailmasta muutenkin. Ebert käy läpi myös syöpänsä parantumisen jälkeistä paluutaan estradille sekä muistelee menneitä leffakuvioiden ulkopuoleltakin. Ebert ei säästele sanoja. Esimerkiksi viime vuoden parhaat elokuvat -listalta löytyy hieman enemmän kuin kymmenen valintaa.

Slashfilm
Napakasti kirjoitettu Hollywood-keskeinen uutisblogi, ehkä paras lajissaan valtavirran amerikkalaistuotannon tiimoilta.

Mubi Notebook
Mubi on Suomessakin toimiva ns. art house-elokuvaan erikoistunut latausvideopalvelu, jota etenkin PlayStation 3:n käyttäjien kannattaa kokeilla. Mubin nettisaitilla on myös hyvä artsy-elokuvalehti Notebook. (Aiemmin Mubi oli nimeltään The Auteurs, ja lehti The Auteur’s Notebook.) Sen blogi on tarjoaa erinomaisia, joskin aika paljon lukemisen vaivaa vaativia katsauksia sekä USA:n että suurimpien festivaalien ensi-iltoihin sekä muuta ajankohtaista. Esimerkiksi Maria Schneiderin muistokirjoitus, joka monien Notebookin blogimerkintöjen tapaan on koottu muista lähteistä ja linkitetty asiallisesti, oli parhaita aiheesta lukemiani tekstejä.

Cinematical
Hollywood- ja uutiskeskeinen blogi, joka on kirjoitettu fiksusti ja asiantuntevasti. Julkaisuja tippuu niin tiheään, että blogin parissa voisi käyttää ihan liikaa aikaa. Välillä sisältö yllättää mainioilla retkillä marginaaliin, esimerkiksi Suspirian visuaalinen analyysi oli lyhyydessäänkin kiehtova juttu.

Thompson on Hollywood
Anne Thompsonin blogi tarjoaa insider-tietoa Hollywoodista ammattilaisen kirjoittamana ja huolella taustoitettuna. Bisneskeskeisyys ei haittaa ainakaan allekirjoittanutta, kun jutut ovat perinpohjaisia ja fiksuja.

The Front Row
The New Yorkerin saitille kirjoittava Richard Brody on vanhan koulukunnan partasuu, joka tunnetaan parhaiten Jean-Luc Godardia käsittelevästä kirjastaan Everything is Cinema. Ei kovin kärjistäen sanottuna Brody kirjoittaa usein elokuvista, jotka aika on unohtanut. Näkökulmat ovat yleensä epätavallisia, ja uudesta elokuvasta hän löytää mestareita yllättävistä indie-kammareista. Jotkut Brodyn jutuista on erittäin kiinnostavia, monet menevät allekirjoittaneelta ohi.

Video WatchBlog
Tim Lucas on tehnyt Video Watchdog-lehteään jo parikymmentä vuotta. Lucasin kiinnostus kohdistuu ennen kaikkea fantasiaan ja epätavalliseen, sanotaanko kultti- ja extreme-elokuvaan, mutta mikään ei ole vierasta, eivät edes turvallisemmat kamaridraamat, jos ne vain ovat hyviä. Lucas on pedantti ja suunnattoman asiantunteva – Quentin Tarantinon mukaan VW on maailman ainoa luotettava elokuvalehti.