Maailman parhaat elokuvat ja miten ne valitaan, osa 2

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Listasin viime viikolla suosikkielokuvani. Tänään Sight & Sound -lehti julkaisee ”maailman parhaiden” elokuvien listan, joka perustuu lehden kymmenen vuoden välein järjestämään kriitikoiden, alan ammattilaisten ja tutkijoiden äänestykseen. Mutta mikä on ero ”maailman parhaan elokuvan” ja yhden henkilön suosikkielokuvan välillä?

Kolme lähestymistapaa parhauteen, olipa kulttuurinala mikä tahansa.

1. Omat suosikkielokuvat. Kun kokosin viime viikolla julkaisemani omien suosikkieni listan, valitsin itselleni tärkeimpiä ja voimakkaimpia tunteita toistuvasti herättäneitä elokuvia. Listalla olisi voinut olla muutakin: Martin Scorsese on ehkä tehnyt lukumäärällisesti enemmän itselleni suuria elokuvia kuin kukaan muu, mutta mikään yksi niistä ei tällä kertaa noussut ylitse muiden.

2. Historiallisesti tai taiteellisesti tärkeimmät elokuvat. Citizen Kane on jatkuvasti maailman parhaat -listojen kärjessä varmasti osaltaan siksi, että se oli niin monessa asiassa edelläkävijä. Sight and Sound -lehden ”kaikkien aikojen parhaat” -listan sisältö on ennen kaikkea tätä, koska persoonalliset mieltymykset hioutuvat pois, kun omat top 10-listansa esittäviä vastaajia on satoja. Jos minulta kysytään, mikä on kerronnallisesti, muodoltaan täydellisin elokuva, mielessä käy F.W. Murnaun mykkä Auringonnousu ja toisaalta Alfred Hitchcockilta esimerkiksi Vertigo ja Psyko (vaikka oma Hitch-suosikkini taitaa olla Notorious).

3. Objektiivisesti onnistuneimmat elokuvat. Olisiko mahdollista unohtaa oma tulokulma ja löytää jonkin taiteenalan teoksille tosiasioihin perustuva paremmuusjärjestys?

Jokainen yksilön kokoama lista on lopulta osastoa 1. Oma listani on sataprosenttisen subjektiivinen: kyse on suosikeista.

Laajoilla kyselyillä löydetään vastauksia kohtaan 2. Odotan Sight & Soundin listaa valtavalla mielenkiinnolla. Se näyttää, kuinka käsityksemme elokuvataiteesta ja elokuvan historiasta sekä yleinen estetiikan arvottaminen ja arvostaminen on länsimaissa muuttunut sitten vuoden 2002 listan (tai edellisvuosikymmenten listat).

Kohdan 3 listaa rakentavat ihmiset ovat toivottomia tapauksia: estetiikka, etiikka ja elämänkokemus ovat jokaisella ja joka sukupolvella erilaisia. Hyvin yksinkertaiset asiatkin vaikuttavat: Seitsemän samuraita nousi S&S-listalla peräti sijalle kolme vuonna 1982, koska se oli juuri julkaistu Euroopassa uudelleen eli kaikkien huulilla. Sitten se on taas pudonnut rajusti.

Lista ilmestyy Sight & Soundin nettisivuille.

Muualla netissä: kriitikko Michael Atkinsonin analyysi parhaiden elokuvien listauksista.