Lyhytelokuva Noah kertoo ihmissuhdekriisistä läppärin näytöllä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Toronton elokuvajuhlien nopeimmin levinnyt ensi-ilta oli Noah. 17-minuuttinen lyhytelokuva kertoo teinipojan ihmissuhteen päättymisestä ja jälkipyykistä näyttämällä vain sen, mitä Noahin läppärin näytöllä tapahtuu. Elokuva on vielä tovin katsottavissa YouTubesta ilmaiseksi.

Katsojia on jo yli 800 000. Elokuva on ylihuomiseen asti tämän linkin takana: Noah.

Linkki on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Konsepti on kiehtova. Itse lyhäri on toimiva, mutta yksinkertainen ja vähän liian pitkä. Kuvasto voi järkyttää, jos katsoja ei tiedä, mikä ja millainen nuorison suosima Chatroulette on, joten korostettakoon, että netissä on peniksiä ja niin perustellusti myös Noahissa.

Päähenkilön tunarointi ei kuitenkaan johdu sosiaalisesta mediasta, vaikka hän elää nämä hetket sen kautta.

Mielenkiintoisempia ovat lausahdukset, joilla tuttavani kuvailevat tunteitaan linkkiä jakaessaan.

”Tähänkö on tultu.”

”Kuvaa tätä aikaa.”

Hei nyt vaan. Lainaan YouTube-kommentoijaa:

life is more simpler when there’s no facebook or twitter, but they also reconnect us with people from our past or maybe a brand new one. ironic isn’t it.

Näin on. Sosiaalinen media on mitä se on, eli täsmälleen sitä miten sitä käytetään, ja Patrick Cederbergin ja Walter Woodmanin lyhäri on enemmän moralistinen vainoharhakertomus kuin väkevä ajankuva. Noahin väite, että sosiaalinen media vieraannuttaisi ihmiset toisistaan on ns. kukkahattutätijuttuja.

Itse ”elokuva tapahtuu tietokoneen näytöllä” -konseptista varmaan saadaan joskus enemmänkin irti, ja miksei juuri ihmissuhdeteemalla. Tarinan ei tarvitse olla synkistelyä.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen