Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Luutunut instituutio uudistui kertaheitolla – Oscareille on nyt vaikeampi irvailla

Blogit Kuvien takaa 10.2.2020 11:17
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Parasiten Oscar-voitto oli yllätys, mutta ei enää viime metreillä valtava yllätys. Elokuva oli hiipinyt vedonlyöntitoimistoillakin kakkossijalle sekä ohjauksen (Bong Joon-ho) että parhaan elokuvan kategorioissa.

Uuden sivun elokuvahistoriassa Parasiten juhlapäivä kyllä kääntää. Oscarien historiassa ei ole aiemmin annettu parhaan elokuvan palkintoa ei-englanninkieliselle elokuvalle. Parhaan elokuvan ehdokkuuksiakin "vieraskieliset" ovat aiemmin saaneet yhteensä vain kymmenen kertaa – ja yksi oli Clint Eastwoodin ohjaus. Tahtia ei parantanut edes se, että kategorian ehdokasluku laajeni viidestä jopa kymmeneen.

Täytyy myöntää, että olin itse sangen iloisesti yllättänyt, kun Sam Mendesin ohjaama 1917 - Taistelulähetit ei napannut tärkeimpiä Oscareita. Se ja Parasite ovat kumpikin omasta nokkeluudestaan kiihottuneita elokuvia. Ero on muun muassa siinä, että Parasite on runsas ja hauska, kun 1917 puolestaan tarjoaa substanssina vain verta, hikeä ja kansallisia kyyneleitä -paatosta. (Muistin taannoin Gaspar Noén kommentin nimenomaan samantapaisia subjektiivisen kameran ylikorostuskeinoja käyttävän Enter the Void -elokuvansa näkökulmaratkaisusta. Haastattelussani kymmenen vuotta sitten Noé pohti, että häntä kiinnosti uppoutua luuserin sisäiseen maailmaan, eikä häntä kiinnosta mennä papin tai sotilaan pään sisään. Kas, kai olen enemmän Noén kuin Mendesin linjoilla.)