Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Lukas Moodysson sai turpiinsa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 10.2.2009 05:08

Ruotsalaisohjaaja Lukas Moodyssonin Mammutti esitettiin lehdistölle sunnuntai-iltapäivänä. Lehdistönäytöksen lopussa jopa buuattiin kovaa, kuulin myöhemmin – näin elokuvan jo Suomessa, joten en käynyt kyseisessä esityksessä.

Juttelin erään espanjalaistoimittajan kanssa, joka sanoi Mammuttia ”yhdeksi naiiveimmista koskaan näkemistään elokuvista”.

Screen Daily -lehden kriitikkotaulukossa Mammutin keskiarvo oli alle yhden tähden (skaala on nollasta neljään). Useimmat antoivat nollan, kaksi kriitikkoa kuitenkin piti elokuvasta kolmen tähden verran.

Ällistyin, sillä itse pidin näkemästäni paljonkin. Minusta suora ei ole sama kuin naiivi.

Mammutti kertoo äveriäästä newyorkilaisperheestä, jonka isä (Gael Garcia Bernal) on tienannut tietokonepeleillä omaisuuden ja lääkäriäiti (Michelle Williams) on kaiken aikaa töissä. Työmatkalla Thaimaassa isä alkaa pohtia elämänsä suuntaa uudelleen. Perheen filippiiniläinen lastenhoitaja puolestaan ikävöi kotiin, omien lastensa luo.

Moodysson:
Elokuva osuu liian lähelle

”En odota mitään tiettyä reaktiota”, Moodysson sanoi haastattelupöydässä vuorokausi ikävän näytöksen jälkeen.

Hän ei ollut yllättynyt vastaanotosta.

”Pidän siitä kun ihmiset reagoivat monin eri tavoin. Jotkut ovat olleet hyvin negatiivisia ja toiset hyvin positiivisia, kukin omista syistään. Sitä paitsi vain kourallinen ihmisiä buuasi. Se on vain hyvä merkki. Jos kaikki olisivat buuanneet, olisin tietysti surullinen.”

Moodyssonin mukaan negatiiviset äärireaktiot johtuvat todennäköisimmin siitä, että perhekysymyksiä ja vanhempien vastuuta (sekä globalisaatiota ja köyhien hyväksikäyttöä) käsittelevä elokuva osuu liian lähelle.

”Täällä me olemme nytkin työn vuoksi Berliinissä, kaukana meille rakkaimmista ihmisistä.”

Mammutti on huomattavasti parempi kuin samoja teemoja pyörittelevä teennäinen nyyhkytys Babel, joka on mainittu kaikissa lukemissani elokuvan arvioissa (ja jossa Bernal myös näytteli). Suomen ensi-ilta on huhtikuussa.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Babel oli tylsä.Liikaa mässäiltiin seksillä.Kaipa se on yksi halpa tapa saada lisää katsojia.En itse edes ymmärtänyt miten se japanilaistyttö/nainen liittyi koko tarinaan,muuta kuin hänen isänsä oli luovuttanut sen aseen jollekkin afgaanille.

Kiitti, Kalle, raportista. Lukas todellakin kiinnostaa.