Lucy, eli Luc Besson käyttää sata prosenttia aivoistaan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lucy on elokuva maailman älykkäimmästä ihmisestä ja ihmisen evoluutiosta. Koin sen myös tarinaksi singulariteetista, yli käsityskyvyn äyräiden räjähtävästä ilmiöstä.

Lucy on myös daiju ja sekoileva toimintaleffa, jossa räiskitään tuliaseilla joka suuntaan, tuhotaan materiaa ajatuksen voimalla sekä romutetaan hassusti parikymmentä poliisiautoa Pariisin keskustassa.

Älkää ymmärtäkö väärin: tämä elokuva on parhaimmillaan riemukas.

Ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Luc Bessonin itsensä mukaan elokuva on Leon, Inception ja 2001: Avaruusseikkailu yhdessä paketissa. (Kyllä ne silti kannattaa mielummin katsoa erikseen, jos minulta kysytään.)

Juoni: Lucy saa omituisen sinisen huumeen vaikutuksesta käyttöönsä aivojen koko kapasiteetin. Seuraa ryminää ja Morgan Freemanin luentoja siitä, kuinka vähän käytämme henkisistä voimavaroistamme.

Minusta Lucy oli lähinnä yhdistelmä Brian de Palman The Furya (Pahan voima), Gaspar Noén Enter the Voidista varastettuja visuaalisia ideoita sekä The Tree of Lifeä. Kyllä, tässä on taiwanilaisgangsterien lisäksi dinosauruksia! Scarlett Johanssonin näyttelemä Lucy myös rinnastetaan ”ensimmäiseen ihmiseen” Lucyyn.

He muuten ohimennen tapaavatkin, jopa koskettavat sormenpäillään toisiaan kuin Jumala ja ihminen Michelangelon freskossa Aatamin luominen. Mitä hemmettiä Besson tällä kuvalla haluaa sanoa? Beats me. Jan Kounenin Blueberryn psykedeliassa oli sentään linjakas logiikka.

Tällainen elokuvahan voisi olla aivan uskomattoman hieno, mutta Besson ei ole oikein osannut ratkaista tarinallisesti aivan loppua eikä älyllisesti sitä, mistä ihmeestä hän haluaa kertoa.

Houreisesta elokuvasta tuli Yhdysvalloissa megamenestys, joka näpäytti Hollywood-studioita. Kyseessä on ranskalainen tuotanto, jonka budjetti oli viidesosa kesän isoista jenkkileffoista. Silti Lucy pesi lippuluukulla esimerkiksi uuden Hercules-spektaakkelin. Tarjolla on 90 minuuttia komeaa, kaikkia merkityksiä raivokkaasti pakenevaa dadaa.