Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Lordi-elokuva Dark Floors televisiossa – ja Turkissa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 16.12.2010 13:11

Epäonnistunut Dark Floors nähdään ylihuomenna televisiossa, ensimmäistä kertaa valtakunnallisella kanavalla. Sen kunniaksi muutama sana elokuvan kansainvälisestä menestyksestä.

Jos Aki Kaurismäen ohjauksia ei lasketa, Dark Floors oli vuosikausiin ensimmäinen suomalainen elokuva, joka sai Suomen ulkopuolella enemmän elokuvateatterikatsojia kuin kotirintamalla.

Se oli nimittäin pieni hitti – Turkissa.

Lumiere-tietokannasta näkyy, että sieltä kertyi 24 506 katsojaa.

Suomessa Dark Floorsin näki kaupallisessa levityksessä vain 16 699 katsojaa. Turkin ja Suomen ohella leffa käväisi kankailla vain Islannissa ja Virossa.

No, nyt meillä on Rare Exports ja luvut ovat vähän tuhdimpia.

Dark Floorsista en sano enempää, mutta siteeraan Mikael Fräntin hehkutusta: ”Dark Floors – The Lordi Motion Picture on pelikonsolien ja tietokonepelien ajan kauhuelokuva. Se on väkivaltainen, sairas ja moraaliton. Mikä tahansa ylitehoava shokki on mahdollinen.” (Kino ja TV-blogi, helmikuu 2008.)

(Olisipa se edes tuota.)

Dark Floors lauantaina 18.12. Yle TV2:lla kello 22.05.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Dark Floors on niitä harvoja elokuvia, joita nähtyään teki mieli buuata elokuvateatterissa. Aivan läpisurkea kliseekökkäle, jonka lopun ”twisti” aliarvioi katsojaa ja tekee koko tarinasta täysin yhdentekevän.

Ehkä juuri siksi se kannattaa katsoa nyt telkkarista. Campiksi tätä ei voi laskea, koska tekijät ovat olleet tosissaan tätä tehdessään, mutta myötähäpeänauruja tästä saa.

Mannerheimia odotellessa…

Elokuva on vähän kuin Lordi itse. Haukotuttavan lapsellista sille potentiaalisimmalle kuluttajaryhmälle, eli nuorille aikuisille ja voi olla liian pelottavaa aivan nassikoille. Samanlainen floppi kuin Harlinin Kurkunleikkaajien saari.

olin mukana tekemässä leffaa ja kyllähän sitä tosissaan tehtiin, mutta sanotaan että jos ois saatu käyttää saman verran rahaa kuin kurkunleikkaajien saareen niin ainakin me alihankkijat ois saatu kunnolla laskuttaa. Nyt näperrettiin solarin minibudjetilla elokuvaa, ja kai siitä jollekkin jäi rahaakin taskuun

Ekös se duunari niin ole, että jos leffa menee tuottajalta ja levittäjältä munilleen, niin ainakin työntekijät ovat palkkansa saaneet (ja ansainneet).

”Ekös se duunari niin ole, että jos leffa menee tuottajalta ja levittäjältä munilleen, niin ainakin työntekijät ovat palkkansa saaneet (ja ansainneet).”

No Solarin kohdalla ei välttämättä ole näin. Kuulema kun Mannerheim leffa kaatu niin työntekijöiden palkat jätettiin palkkaturvalle. Että näin.

Ja kuten tiedetään, joukko Jäätävän poltteen tekijöitä Lapista odottelee vieläkin 25 vuoden jälkeen palkkojaan.

Onhan Solar ollu melkein oikeudessa POEM:n kanssa Dark Floorsin floppauksen takia. POEM:n mukaan Solarin pitäis maksaa velkansa takaisin kun taas Selin inisee vastaan ”Leffan rahoitus on aina riski, vaikka ollaankin sovittu että saatte rahat takaisin”. Selinin tapa on aina vissiin vähän ollu että Voitot taskuun -mentaliteetti.

Mielenkiintoista ristiriitaa Solarista.

Itse olen kuullut samat jutut Jäätävän poltteen jälkipyykeistä, joiden jälkeen kuulemma suomalaisilla elokuvantekijöillä ei ollut asiaa Lappiin kuvaamaan. Ilmeisesti velkoja jäi maksamatta reilummalti.

Toisaalta olen kuullut ammattikentällä Solarista paljon hyvää. Palkat maksetaan ajallaan, duuneihin hankitaan ammattitaitoista työryhmää ja varsinkin erään Solarin vakiohjaajan kuvauksissa on usein tapana, että työpäivät jäävät lyhyiksi.

Mielenkiintoista sinänsä, että Solarilta on tulossa useampi elokuva, johon ei ainakaan tuotantovaiheessa ole haettu tuotatantotukea Säätiöltä. Mistä rahat tulevat? Samaan aikaan jo tässä vaiheessa isoa budjettia kasaan haalinut Mannerheim-projekti yskii lähtöpoteroissaan.

Ehkä joku joka tietää paremmin osaa oikoa joitakin ristiriitoja tai esittää valistuneempia spekulaatioita Solarin toiminnasta. Ei ole helppoa elokuvan rahoittaminen Suomessa…

Jäätävästä poltteesta on 24 vuotta. Hyvä tuntuu ihmisillä olevan muisti.

Juuri tuon tekeleen katsoin telkkarista.
Pari kohtausta oikeasti jännitti, mutta yöunia ei tällä vielä viety.

Miinusta siitä että juoneen ei päässyt kärryille missään kohdassa, ja että hirvioinä on Lordin jäsenet. (C’mon ppl, Ne voitti viisut, keitä ne enää pelottaa..)

Plussaa Tehosteista, ja tavallaan siitä että juonessa oli kumminkin yritystä.

Mutta olisivat käsitelleet yrityksiään hieman paremmin, I mean, että Aikajatkumon paradoksit ja saatanalliset hirviöt *olisi* tuoneet parempaakin jälkeä, siitä ajan pysähtymisestä puhumattakaan..

arvosana: 6½

”erään Solarin vakiohjaajan kuvauksissa on usein tapana, että työpäivät jäävät lyhyiksi”

Johtuu varmaan siitä että kyseinen elokuvaohjaaja ei ole mikään sisältöohjaaja ja vähän köyhempikin suoritus menee läpi. Sekä ohjaajalle että katsojille. Filmografia kertoo jo omaa kieltään. Kotimainen elokuva nousuun…

Omat kaksi senttiäni: Dark Floors kuului siihen samaan kökkökauhu-kuonaan, mitä maailmalla ja etenkin jenkeissä tuotetaan suoraan dvd-levitykseen enemmän kuin olisi suotavaa. Kukana ”oikeasti pelottavasta” kauhusta mutta ei myöskään tarjoa viihdyttävää överiksi vedettyä verta+tissejä-osastoa, vaan modernia kökkökauhua pahimmillaan, jossa miljööt on revitty Silent Hillistä, säikätyksiä korostetaan kovaäänisellä musiikilla ja kuvan kontrasti on vedetty jälkitöissä ”coolisti” kaakkoon. Lordi-elokuva olisi voinut onnistua korkeintaan, jos siitä olisi tehty rehellistä roskaviihdettä vaikkapa vähän Kiss and the Phantom of the Paradise-leffan tyyliin.