Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Lomasankarit, suomalainen poikien toimintaelokuva

Blogit Kuvien takaa 23.10.2014 10:00
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Toimintaelokuva lapsille ja varhaisnuorille on konsepti, jota ei olisi vielä kymmenen vuotta sitten odottanut suomalaiselta leffateollisuudelta edes kuvitelmissa.

Lomasankarit tulee ensi-iltaan ensi viikolla, ja se on juuri sitä: toiminnallinen (takaa-ajoja eri polkupyörillä, mönkijöillä, vesiskoottereilla, aikuisten kesken pyssynheilutteluakin), Kreikan saaristossa kuvattu suomalainen seikkailu, jossa on Indiana Jones-viittauksia ja Kolme etsivää -tyyppisellä logiikalla etenevä juoni. Konnat pistetään kuriin ja perhesiteet vahvistuvat. Leffa on mitä jos -fantasiaa, päähenkilöinä suomalaiset velipuolet, jotka lomalla pääsevät jyvälle roistojen aarrejahdista.

Dialogi saa olla pelkkää klisettä, kunhan se esitetään sopivan tosissaan, ei ihan pelleilynä. Käsikirjoituksessa on palikat kohdallaan, vaikka kaikenlaisia yllätyksiä vältetään. Teknisesti elokuvaa on tehty kunnianhimoisesti huolimatta siitä, että budjettirajoitteet todella näkyvät läpi. Toimintakohtauksissa keskeistä on leikkaus ja kuvaus, ja digitaalisuuden mahdollistama peräti kolmella kameralla kuvaaminen on johtanut varsin sähäkkään lopputulokseen - edelleen ne resurssit huomioiden.