Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Lokalisoidut uusintafilmatisoinnit: milloin nähdään suomalainen Brokeback Mountain?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 22.7.2010 06:00

Uusioversiot eivät ole ainoastaan Hollywoodin heiniä. Sikäläisen studiokoneiston viimeisin ovela rahantekokeino on tuotattaa paikallisia remakeja amerikkalaisista hiteistä.

Japanin Ghostista on määrä tulla iso elokuva. Maassa tuotettiin lokalisoitu Sideways jo yli vuosi sitten – Paul Giamattin harmiksi. Elokuvan nimi on Saidoweizu. Se tapahtuu Kaliforniassa, mutta kieli on pääasiassa japani. En keksi tätä päästäni.

(Ja anekdoottiarvo sen kun kasvaa: Tohmajärveltä lähtöisin oleva ex-malli Anna Shemeikka eli Anna Easteden näyttelee Saidoweizussa sivuosaa.)

Televisiopuolellakin puuhataan samaa: esimerkiksi Venäjällä kaavaillaan Pako– ja Ensisilmäyksellä -sarjojen paikallisia versioita.

Venäjällä on jo tuotettu lokaali Commando – tosin ilman lupaa, yllätys. Trailerin ja alkuperäisen Schwarzenegger-Commandon YouTube-vertailu on liian järkky ollakseen edes varsinaisesti hauska.

Historia tietty tuntee myös Bollywood-versiot useista isoista Hollywood-hiteistä ja muun muassa turkkilaiset viiden pennin Tähtien sodat ja vinksahtaneet Marvel-sankariseikkailut, joista eilen kirjoitin. Mutta studioiden omat viralliset lokaaliviritykset ovat uutta.

Kenties ilmiö leviää vielä Suomeenkin.

Minkä amerikkalaiselokuvan suomalaisversion itse haluaisit nähdä? Sahtiharrastajien Sideways olisi varmaan aika kuraista katsottavaa. Voisiko uusi Forrest Gump kertoa Hämeen hitaimmasta? Sijoittuisiko 8 Milen suomiversio Hyvinkäälle vai Espoon Olariin? Voisiko Brokeback Mountain tapahtua tukkilaismiljöössä? Kertoisiko meikäläinen Borat saamelaismiehestä ihmettelemässä Helsinkiä?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

onhan meillä loistava Star Wreck – in the pirkinning …

Olen joskus harrastanut ajatusleikkiä siitä, miten angloamerikkalainen metsä- ja selviytymiskauhu kääntyisi Suomalaisittain. Kainuun moottorisahamurhaaja, Siilinjärvi (Eden Lake), Syvä Kemijoki, jne.
Urbaanit helsinkiläisnuoret lähtevät kesänviettoon maakuntiin ja kohtaavat ahdasmielisen, sisäsiittoisen ja pontikalla ravitun oppimattoman maalaiskansan. Konflikti on valmiina ja draama voi alkaa…

Olli Soinion Kuutamosonaatti-elokuvat flirttailivat jo aikoinaan tällä aiheella epätasaisin tuloksin. Pohjimmiltaan maalaiskauhu/junttieksploitaatio ei ehkä toimisi Suomen kaltaisessa kepulandiassa, jossa kaupunkilainen sukupolvi on kuitenkin vielä hyvin nuorta. Tai saattaisi se toimia, mutta tällaiset elokuvat herättäisivät väistämättä hirvittävän paljon vastustusta populististen poliitikkojen ja ns. ”kansan syvien rivien” keskuudessa.

Jossain Lapin läänissä voisi saada tehtyä ihan pätevän Blair Witch Project -remaken.

Katsoin juuri mestariteoksen Väkivallan vihollinen 3 ja mieleen tuli suomalainen versio vigilante-seikkailusta. Ikävä kyllä Suomessa ei ole suuren luokan jengirikollisuutta joka uhkaisi tavallisia kansalaisia eikä uskottavan ikäisiä sotaveteraaneja joka sopisi sankariksi. Sitten oivalsin, että onhan meillä ainakin viimeksimainittuja: sisällissotaa paenneita maahanmuuttajia, ennen kaikkea somaleja.

Tässä siis Väkivallan vihollinen suomalaisittain: Somalimaassa taistellut mies yhdistetään Suomessa perheeseensä. Uudessa kotimaassaan sankari kohtaa rasismia ja viharikoksia. Aluksi hän on voimaton ja haluton puuttumaan tilanteeseen, mutta sitten joukko kristillisdemokraatteja halla-aholaisia hyökkää hänen perheensä kimppuun tappaen ja raiskaten koko porukan. Suomalainen poliisi ja poliitikko ovat tietenkin haluttomia ratkaisemaan rikosta. Mitä muuta Arfikan sarvessa sotinut ja kaiken menettänyt mies voi tehdä kuin varustautua käsiaseella ja kalashnikovilla, ja käydä taistoon roskaväkeä vastaan puhdistaen kaupungin lähiöt lopullisesti?