Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Leijonasydän ja ikärajavirasto Mekun metkut

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 22.10.2013 07:31

Vain viikkoa ennen Dome Karukosken uuden elokuvan Leijonasydän ensi-iltaan Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus eli Meku ilmoitti nostavansa sen ikärajaa. Uudeksi ikärajaksi tuli korkeahko K-16. ”Oli se yllätys”, sanoo tuottaja Aleksi Bardy. ”Meku otti asian oma-aloitteisesti käsittelyyn.”

Pian kaksi vuotta voimassa olleen lain mukaan kuvaohjelmia ei enää ennakkotarkasteta virastossa (Valtion elokuvatarkastamossa).

Nyt ikärajan antaa ohjeiden mukaan Mekun kouluttama henkilö. Jos ikärajasta tehdään valitus, Meku tarkastaa sen.

Leijonasydämen Meku ottii siis uudelleen syyniin omin päin, ennen ensi-iltaa ja ilman valitusta. Levittäjän antama ikäraja oli ollut K-12.

Elokuva julkikuvaan tuli lovi, Bardy sanoo, ”erityisesti kun Meku lähetti aiheesta lehdistötiedotteen, jossa repostelee sillä, miten väkivaltainen ja ahdistava meidän elokuva on. Meistä ja monista muistakin se on lämmin ja humaani.”

Bardyn mukaan Meku teki tempun kohottaakseen omaa profiiliaan.

”Jos heitä kiinnostaisi vain lastensuojelu, he olisivat toimineet aikaisemmin ja käyneet keskustelun levittäjän ja luokittelijan kanssa. Aikaa oli kuukausia.”

Ongelmallisinta on uusi laki, jonka ikärajaohjeisiin ollaan tyytymättämiä, ja josta puuttuvat väli-ikärajat. Aiemmin ikärajaporrastus ei ollut yhtä jyrkkä. Nyt vaihtoehdot ovat sallittu, K-7, K-12, K-16 sekä teatterilevityselokuville sangen harvinainen K-18.

”Henkilökohtainen kantani on, että Leijonasydämelle K-12 on liian alhainen, mutta K-16 taas liian korkea. Yläasteikäisten pitäisi saada nähdä tämä elokuva, koska se käsittelee heillekin merkittäviä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Väli-ikäraja olisi todella paikallaan”, Bardy sanoo.

”En usko, että katsojamäärä tästä hirveästi hetkahtaa, enemmän kysymys on moraalinen.”

Eikä Leijonasydämen katsojamäärä pettymys olekaan. Neljän vuoden ero ikärajassa rajaa silti pois jopa kymmeniä tuhansia mahdollisia leffateatterikatsojia.

Ohjaaja Karukoski toivoo, että ikärajat olisivat linjassa keskenään.

”Jos raain Bond ikinä – siinä glorifioidaan kostoa – on K-12 ja Tumman veden päällä on K-12, oletimme olevamme ihan linjassa elokuvalla, jossa on vahva yhteiskunnallinen viesti. Nyt linja heittelee mielijohteiden mukaan ilman selkeätä suuntaa. Elokuvantekijöinä on todella vaikeaa toimia tämänkaltaisessa ympäristössä.

Karukoski vertaa tilannetta jääkiekkoon.

”Sekava ja epämääräinen tuomarilinja voi tuhota koko pelin.”

Mekun toimet ovat ärsyttäneet elokuva-alalla aiemminkin. Väkivaltainen James Bond-seikkailu Skyfall on ikärajaltaan K-12. Leijonasydämen K-16 on sama ikäraja kuin esimerkiksi Reservoir Dogsilla, jonka rajuus herätti aikoinaan keskustelua ja kauhistelua.

Nykyistä lakia tulkittaessa esimerkiksi raa’an Syvän joen ikäraja on laskenut K-12:een ja Forrest Gumpin ikäraja nousi K-16:een, koska siinä käytetään huumeita, mutta nämä mokat Meku korjasi valitusten jälkeen. Syvä joki on nyt taas K-16 ja Gump K-12.

Kirjoitin muutamista uuden lain ja Mekun tapauksista kesäkuussa.

Bardyn mukaan Mekussa ollaan pettyneitä siihen, että ikärajoista valitetaan niin vähän. Tarkoitus oli, että kansalaiset olisivat yhteydessä Mekuun ja valvonta toimisi näin.

Räväkässä tiedottamisessa kyse lienee siitä, että Meku haluaa tehdä itsestään tarpeellisen.

Mekun julkisuuskuva ei ole kovin hyvä. Se on ongelmallisen lain kirjamelliseen tulkintaan nojaten lähes kieltänyt vauvakinot ja esti Tuntemattoman sotilaan esittämisen viime itsenäisyyspäivänä alkuiltapäivästä.

”Johonkin seminaariin tarvittiin tämä ennakkotapaus [Leijonasydän]”, Bardy väittää.

”Olen suht vittuuntunut siihen, että se tapahtui juuri ennen ensi-iltaa ja isolla tiedotusrumballa.”

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Myötähäpeä on aika sietämätöntä, kun leffantekijät vuorotellen rummuttavat elokuvansa ”yhteiskunnallista sanomaa”. Vuoden kliseisin elokuva.

Eiköhän Karukosken tarkoittama kostoa glorifioiva Bond ollut kuitenkin Lupa tappaa, joka oli K-16?

Bardy: ”Henkilökohtainen kantani on, että Leijonasydämelle K-12 on liian alhainen, mutta K-16 taas liian korkea”

Vanhempien kanssa elokuvaa voi mennä katsomaan myös 13-15 -vuotiaat.

Rönttä-Köllönen,
Koston ylistämistä tapahtuu myös Skyfallissa. Sen lisäksi sen psykologiset vaikuttimet väkivaltaan puuttumisella väkivallalla voivat olla todella paljon lapsen alitajuntaan vaikuttavat.

Mieleeni tulee useampi kohtaus. Ampumisen nautinto, jonka Bond saa ampuessaan säpäleiksi maalitaulun hänen tehdessään kuntotestejä. Loppukohtauksissa erilaisia äärimmäisen älykkäitä, mutta raakoja ja todellisia keinoja tappaa ”pahiksia”.

Lähtökohtaisesti Bondin muuttuessa realistisemmaksi, on sen väkivalta ja eritoten päähenkilön suhtautuminen väkivaltaan lähempänä totta. Ja silloin se osuu lapsen mieleen. Pidän Skyfallia paljon raaempana ja pahempana esimerkkinä kuin Lupa Tappaa -elokuvaa.

Ja Bond ei ikävä kyllä ole ainoa esimerkki. Otimme sen nyt karkeana esimerkkinä.

Kuten sanoin aiemmin, minulle käy K-16 vallan mainiosti jos se vain on linjassa muiden elokuvien kanssa.

HraKyy,
Ongelmaksi muodostuu koulukinot, joiden toteutuminen Leijonasydämen kohdalla muuttui juuri äärimmäisen vaikeaksi. Koulukinot olivat valmistelleet koululaisille ohjelman Leijonasydämen ympärille mm nimellä: ”Vihapuhetta vastaan”. Käytännössä Mekun päätös, joka tosiaan tuli naurettavan myöhään, vaikeuttaa Koulukinojen toteutumisen ja elokuvan viestin eteenpäin viemisen.

Lappajärvi77,
Olen pahoillani kokemastasi myötähäpeästä. Pidän viestiämme silti tärkeänä koululaisille jo elokuvan koulukiusausteeman takia.

Olen sitä mieltä, että esimerkiksi 10-vuotiaille elokuvamme, kuten Bond, ei ole sopiva, mutta 12-vuotiaille se soveltuisi vallan mainiosti. Kaikki tuntemani 12-vuotiaat pitävät Leijonasydäntä jopa lällynä. He kun ovat nähneet pahempaa.

Tämän takia nykyiset ikärajat ovatkin vitsi. 12 ja 16 ikävuoden välissä on olemassa lapsilla niin suuri mielellinen muutos, että elovien erotteleminen niiden välillä on surkuhupaisaa.

K11, K13, K15 ikärajat toimivat hyvin. Tässä muodossa meidän elokuvamme olisi todennäköisesti ollut K13 ja silloin koulukinot olisivat voineet toteutua mitä parhaimmin.

Yleensä olen yrittänyt välttää ”itkemistä”. Tämä taitaa olla julkisuudessa ensimmäinen kerta ja minulla on nyt siihen vahva ja henkilökohtainen syy.

Voihan näistä Mekun päätöksistä valittaa, vai? Kai te Aleksin kanssa teette niin?