Leijonasydän ja ikärajavirasto Mekun metkut

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Vain viikkoa ennen Dome Karukosken uuden elokuvan Leijonasydän ensi-iltaan Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus eli Meku ilmoitti nostavansa sen ikärajaa. Uudeksi ikärajaksi tuli korkeahko K-16. ”Oli se yllätys”, sanoo tuottaja Aleksi Bardy. ”Meku otti asian oma-aloitteisesti käsittelyyn.”

Pian kaksi vuotta voimassa olleen lain mukaan kuvaohjelmia ei enää ennakkotarkasteta virastossa (Valtion elokuvatarkastamossa).

Nyt ikärajan antaa ohjeiden mukaan Mekun kouluttama henkilö. Jos ikärajasta tehdään valitus, Meku tarkastaa sen.

Leijonasydämen Meku ottii siis uudelleen syyniin omin päin, ennen ensi-iltaa ja ilman valitusta. Levittäjän antama ikäraja oli ollut K-12.

Elokuva julkikuvaan tuli lovi, Bardy sanoo, ”erityisesti kun Meku lähetti aiheesta lehdistötiedotteen, jossa repostelee sillä, miten väkivaltainen ja ahdistava meidän elokuva on. Meistä ja monista muistakin se on lämmin ja humaani.”

Bardyn mukaan Meku teki tempun kohottaakseen omaa profiiliaan.

”Jos heitä kiinnostaisi vain lastensuojelu, he olisivat toimineet aikaisemmin ja käyneet keskustelun levittäjän ja luokittelijan kanssa. Aikaa oli kuukausia.”

Ongelmallisinta on uusi laki, jonka ikärajaohjeisiin ollaan tyytymättämiä, ja josta puuttuvat väli-ikärajat. Aiemmin ikärajaporrastus ei ollut yhtä jyrkkä. Nyt vaihtoehdot ovat sallittu, K-7, K-12, K-16 sekä teatterilevityselokuville sangen harvinainen K-18.

”Henkilökohtainen kantani on, että Leijonasydämelle K-12 on liian alhainen, mutta K-16 taas liian korkea. Yläasteikäisten pitäisi saada nähdä tämä elokuva, koska se käsittelee heillekin merkittäviä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Väli-ikäraja olisi todella paikallaan”, Bardy sanoo.

”En usko, että katsojamäärä tästä hirveästi hetkahtaa, enemmän kysymys on moraalinen.”

Eikä Leijonasydämen katsojamäärä pettymys olekaan. Neljän vuoden ero ikärajassa rajaa silti pois jopa kymmeniä tuhansia mahdollisia leffateatterikatsojia.

Ohjaaja Karukoski toivoo, että ikärajat olisivat linjassa keskenään.

”Jos raain Bond ikinä – siinä glorifioidaan kostoa – on K-12 ja Tumman veden päällä on K-12, oletimme olevamme ihan linjassa elokuvalla, jossa on vahva yhteiskunnallinen viesti. Nyt linja heittelee mielijohteiden mukaan ilman selkeätä suuntaa. Elokuvantekijöinä on todella vaikeaa toimia tämänkaltaisessa ympäristössä.

Karukoski vertaa tilannetta jääkiekkoon.

”Sekava ja epämääräinen tuomarilinja voi tuhota koko pelin.”

Mekun toimet ovat ärsyttäneet elokuva-alalla aiemminkin. Väkivaltainen James Bond-seikkailu Skyfall on ikärajaltaan K-12. Leijonasydämen K-16 on sama ikäraja kuin esimerkiksi Reservoir Dogsilla, jonka rajuus herätti aikoinaan keskustelua ja kauhistelua.

Nykyistä lakia tulkittaessa esimerkiksi raa’an Syvän joen ikäraja on laskenut K-12:een ja Forrest Gumpin ikäraja nousi K-16:een, koska siinä käytetään huumeita, mutta nämä mokat Meku korjasi valitusten jälkeen. Syvä joki on nyt taas K-16 ja Gump K-12.

Kirjoitin muutamista uuden lain ja Mekun tapauksista kesäkuussa.

Bardyn mukaan Mekussa ollaan pettyneitä siihen, että ikärajoista valitetaan niin vähän. Tarkoitus oli, että kansalaiset olisivat yhteydessä Mekuun ja valvonta toimisi näin.

Räväkässä tiedottamisessa kyse lienee siitä, että Meku haluaa tehdä itsestään tarpeellisen.

Mekun julkisuuskuva ei ole kovin hyvä. Se on ongelmallisen lain kirjamelliseen tulkintaan nojaten lähes kieltänyt vauvakinot ja esti Tuntemattoman sotilaan esittämisen viime itsenäisyyspäivänä alkuiltapäivästä.

”Johonkin seminaariin tarvittiin tämä ennakkotapaus [Leijonasydän]”, Bardy väittää.

”Olen suht vittuuntunut siihen, että se tapahtui juuri ennen ensi-iltaa ja isolla tiedotusrumballa.”

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen