Le Havre lähtee Ranskaan: Kaurismäki sai jo huippupalkinnon Pariisissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Louis Dellucin mukaan nimetty palkinto on jaettu ranskankieliselle elokuvalle ja sen ohjaajalle vuodesta 1937 alkaen. Aiempia palkittuja ovat esimerkiksi Jean Cocteau, Robert Bresson, Jacques Tati, Louis Malle, Jean-Luc Godard ja Maurice Pialat. Kunnia on siis todella suuri. Nyt palkinnon sai Le Havre ja Aki Kaurismäki.

Kaikkien voittajien kansallisuudesta en ole varma (Wikipediassa on lista), mutta Kaurismäki on taatusti ensimmäinen palkittu ohjaaja, joka ei itse puhu ranskaa.

Onnittelut!

Palkinto napsahti oivalliseen aikaan, sillä Le Havre lähtee Ranskassa levitykseen ensi viikolla. Tänään ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä haastattelen (lyhyesti) Jean-Pierre Darroussinia. Lähes sadan elokuvan veteraani esittää verrattomasti elokuvan poliisia.

Mies vailla menneisyyttä sai Ranskassa elokuvateattereissa 700 000 katsojaa. Lienee selvä, että Le Havre ylittää miljoonan rajan – kieliasia auttaa. Jos verrataan suosittuihin Cannes-voittajiin, niin esimerkiksi ison tähtikaartin Dancer in the Dark sai 1 175 000, 4 kuukautta 3 viikkoa 2 päivää 350 000, Valkoinen nauha 600 000 ja ranskalainen Luokka 1 560 000.

Ranskassa Kaurismäki painii art housen kovimmassa sarjassa, siis – ja vaikka Yhdysvalloissa Golden Globes -raati ei parhaan ulkomaisen elokuvan sarjaan Le Havrea jostain syystä kelpuuttanut, maan kuuluisin kriitikko Roger Ebert nosti sen vuoden 9. parhaimmaksi ensi-illaksi. Aika jees, eikö.

Kiitos Mikko Pihkoluomalle aihevinkistä.