Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Lavastaja Markku Pätilä kuvailee Aki Kaurismäkeä kiusaajaksi

Blogit Kuvien takaa 13.6.2018 09:44
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kun kaksi voimakasta, omalaatuista ja omapäistä taiteilijapersoonaa ottaa yhteen, jälki voi olla rumaa.

Kahdeksan Aki Kaurismäen elokuvaa lavastanut Markku Pätilä on nyt avautunut oikeusjutusta, jonka hän hävisi Kaurismäelle. Markkinaoikeus yllättäen päätti, että Kaurismäen taiteellinen ja työpanos oli tärkein Toivon tuolla puolen -elokuvan lavastusta tehtäessä. Pätilä, joka oli käsittänyt olevansa elokuvan ainoa lavastaja, sai maksettavakseen 88 000 euron korvaukset oikeuskuluista.

Haastattelu on julkaistu Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton (Teme) verkkolehdessä Metelissä. Lehden mukaan ”oikeus tuli kumonneeksi tekijänoikeuslain suojan suurelta osalta elokuvantekijöitä, kun se eväsi Pätilän yksinoikeuden hänen tekemäänsä lavastukseen.”

Vuodesta 1993 alkaen Kaurismäen kanssa työskennellyt ja useita elokuvia muillekin lavastanut Pätilä on Suomen arvostetuimpia elokuvalavastajia, kaksinkertainen lavastuksen Jussi-voittaja ja arvostettu kuvataiteilija. Hän lataa erittäin kovaa tekstiä. Pätilä ja Temen tiedottaja pitävät Markkinaoikeuden päätöstä pelottavana ennakkotapauksena.

Meteli ei ole JSN:n jäsen eikä jutussa ole kuultu Kaurismäkeä, josta Pätilä kertoo ikäviä asioita sekä työn kautta että vähän muutenkin. Jutussa ei myöskään mainita Pätilän rajuja vaatimuksia oikeudessa, kuten sitä, että hän halusi Toivon tuolla puolen-elokuvan esityskopiot tuhottaviksi, koska lavastus on kreditoitu väärin.

”On absurdia, miten vähän Aki näyttää arvostavan muiden työtä. Muut ovat napin painajia ja teknisiä avustajia. Vain hänen työnsä on merkittävää ja arvokasta. Hänen elokuvansa käsittelevät solidaarisuutta ja puhuvat vääryyttä kokeneiden puolesta, mutta hän itse on halveksiva ja ylimielinen”, Pätilä muun muassa sanoo. En tiedä mitä pitäisi ajatella tavasta, jolla lavastaja kuvailee Kaurismäen kuntoa oikeussalissa, mutta eiköhän se ole sinänsä rehellinen havainto.

Jutussa kuvaillaan tarkemmin riitaa, jota voi pitää eriskummallisena. Kaurismäen lopulta Markkinaoikeuteen haastaneelle Pätilälle kyse oli hänen tekijyytensä tunnustamisesta. Hän näkee Kaurismäen ratkaisun merkitä Pätilä vain yhdeksi lavastajaksi silkkana kiusantekona.

Pätilä arvioi kaunan alkaneen siitä, kun hän pyysi korvausta ylitöistä.

Jo pelkästään jutun ennen ja jälkeen -kuvat Kaurismäen elokuvien lavastuksista ovat klikkaamisen arvoisia.

Muokattu 13.6. klo 11.09: lisätty lause Pätilän vaatimuksista.

Kirjoitin myös eilen suomalaiseen elokuvaan liittyvästä, melkoisen erilaisesta tekijänoikeus-oikeustapauksesta: Merkillisen Iron Sky -oikeusjutun taustoista