Lavastaja Markku Pätilä kuvailee Aki Kaurismäkeä kiusaajaksi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kun kaksi voimakasta, omalaatuista ja omapäistä taiteilijapersoonaa ottaa yhteen, jälki voi olla rumaa.

Kahdeksan Aki Kaurismäen elokuvaa lavastanut Markku Pätilä on nyt avautunut oikeusjutusta, jonka hän hävisi Kaurismäelle. Markkinaoikeus yllättäen päätti, että Kaurismäen taiteellinen ja työpanos oli tärkein Toivon tuolla puolen -elokuvan lavastusta tehtäessä. Pätilä, joka oli käsittänyt olevansa elokuvan ainoa lavastaja, sai maksettavakseen 88 000 euron korvaukset oikeuskuluista.

https://www.youtube.com/watch?v=kCMYQ37UeeE

Haastattelu on julkaistu Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton (Teme) verkkolehdessä Metelissä. Lehden mukaan ”oikeus tuli kumonneeksi tekijänoikeuslain suojan suurelta osalta elokuvantekijöitä, kun se eväsi Pätilän yksinoikeuden hänen tekemäänsä lavastukseen.”

Vuodesta 1993 alkaen Kaurismäen kanssa työskennellyt ja useita elokuvia muillekin lavastanut Pätilä on Suomen arvostetuimpia elokuvalavastajia, kaksinkertainen lavastuksen Jussi-voittaja ja arvostettu kuvataiteilija. Hän lataa erittäin kovaa tekstiä. Pätilä ja Temen tiedottaja pitävät Markkinaoikeuden päätöstä pelottavana ennakkotapauksena.

Meteli ei ole JSN:n jäsen eikä jutussa ole kuultu Kaurismäkeä, josta Pätilä kertoo ikäviä asioita sekä työn kautta että vähän muutenkin. Jutussa ei myöskään mainita Pätilän rajuja vaatimuksia oikeudessa, kuten sitä, että hän halusi Toivon tuolla puolen-elokuvan esityskopiot tuhottaviksi, koska lavastus on kreditoitu väärin.