Lauantai-illan tv-elokuva FST5:llä: Ranskan James Bond öykkäröi Kairossa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Millainen olisi Timo T.A. Mikkonen arabimaailmaan soluttautuvana salaisena agenttina? Televisioillan ranskalaiskomediassa on suunnilleen tämän tyyppinen lähtökohta.

OSS 117 Kairossa oli hitti Ranskassa kolme vuotta sitten. Se saa Suomen ensi-iltansa tänään FST5-kanavalla – meillä sitä ei ole julkaistu toistaiseksi edes dvd:nä.

1950-luvulle sijoittuva elokuva perustuu ranskalaiseen, Jean Brucen romaanissaan jo vuonna 1949 eli ennen James Bondia luomaan agenttihahmoon. Näitä seikkailuja käännettiin aikanaan suomeksikin, ja 1960-luvulla ranskalaiset OSS 117-elokuvat kilpailivat Bondien kanssa.

Uuden elokuvan tyylilajina on kuitenkin genren parodia, ja sen OSS 117 Kairossa tekee paljon paremmin kuin vaikkapa Austin Powersit yhteensä. Ranskalaiselokuva on melkein yhtä hävytön kuin ne, mutta parhaalla tyylitajulla. Kaksimielisyydet on usein kätketty pinnan alle.

Miksi mieleen tulee Timo T.A.? Koska Hubert Bonnisseur de la Bath eli OSS 117 on ylimielinen sovinisti, joka toteaa Kairossa maltillisille muslimeille, että uskontonne on kerta kaikkiaan omituinen ja kyllästytte siihen varmasti pian. Kun on itseään täynnä ja sataprosenttisen varma siitä, että on aina oikeassa, voi olla ylpeä jopa tietämättömyydestään.

Tosin tämä Jean Dujardinin näyttelemä, ulkomuodostaan sangen tarkka hyypiö on myös sympaattinen kaikessa törppöydessään – hänen hymyään on vaikea vastustaa.

Minareetti öykkärin aamuongelmana

Ranskalaiset uskaltavat tehdä törmäilyhuumorin keinoin pilaa kiperistäkin aiheista.

Suosikkikohtauksessani minareetin melu herättää agenttimme aamu-uniltaan ja tuohtuneena hän käy muina miehinä vaimentamassa imaamin. Tai ehkä pidin enemmän loppupuolen jaksosta, jossa muuten niin miehekäs OSS 117 antaa naisten tapella keskenään – hän ei oikein uskalla mennä väliin, ja selvästi myös tykkää katsella hurjaa tilannetta.

Tällaisissa tilanteissa ei naureta ”sankarin” kanssa vaan nimenomaan hänelle. Etenkin kulttuurien – siis imperialistin ja hänen itseään huonompina pitämien ulkomaalaisten – rajusta kohtaamisesta syntyy pisteliästä satiirisuutta. Eikä naistenmiehenä esiintyvän agentin seksuaalista suuntautumista malteta olla asettamatta kyseenalaiseksi. Kuten Timo T.A., hän on hauska, koska hän on niin väärässä aivan kaikessa.

Dujardin sai roolistaan Cesar-ehdokkuuden. Näitä Ranskan Jusseja tai niiden ehdokkuuksia ei juuri koskaan myönnetä komediarooleista, mutta Dujardin on niin ässä, että poikkeus on helppo ymmärtää.

OSS 117 – Rio ei vastaa tulee Ranskassa ensi-iltaan ensi kuussa. Odotan innolla.