Lars von Trierin kiirastuli: viinaa, kokaiinia ja mediapeliä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Lars von Trierin mielestä Jyllands-Postenin muslimikuvat eivät edusta sananvapautta, koska kyseessä on oikeistolainen lehti. ”Paskalehti”, ohjaaja tarkensi.

Tanskalainen elokuvaohjaaja Trier juo taas. Hän tunnustautui viime vuonna alkoholistiksi ja paljasti menneensä AA-kerhoon. Hän ei kuitenkaan kykene luomaan ilman alkoholin tuomaa rohkaisua, joten nyt korkki avattu.

Tekeillä on The House that Jack Built, kahdeksanosainen, englanninkielinen televisiosarja sarjamurhaajasta – kerrottuna sarjamurhaajan näkökulmasta. Tällä kertaa päähenkilö ei ole nainen.

Tai sitten hän ei teekään sitä. Trier yhä empii – televisiossa rahoitus olisi ainakin helpompaa kuin elokuvan.

Hän syö myös lääkkeitä, niin paljon, että lääkäri neuvoo vähentämään.

Trierin vaimo on korostanut hänelle, että sinä et sitten ala muslimeista puhumaan, ettei käy kuin viimeksi.

Kyllä, Trier on palannut julkisuuteen vuoden 2011 natsiskandaalin jälkeen. Hän on antanut haastattelun The Guardianille ja kävi Kööpenhaminassa yliopistolla puhumassa.

Kysyin kerran tanskalaiselta kollegaltani Christian Monggaardilta, miten Tanskassa oikein suhtaudutaan Trierin julkiseen persoonaan, provokaatioihin, eksentrisyyteen ja henkilökohtaisen elämän kummallisen avoimeen julkituontiin. Christianin vastaus oli yksinkertainen. ”Kaikki, mitä olet Trieristä kuullut, on todennäköisesti totta.”

Olen uskonut tähän. Ehkä osasyynä on Melancholia-elokuvan veret seisauttava emotionaalinen vilpittömyys, mutta koska olen Trieriä muutaman kerran haastatellut ja hänen pelkotilojaan ja ahdistustaan itse todistanut, ei epäilykselle oikein jää tilaa. Tämä mies voi olla provokaattori, mutta hän myös elää karmeissa neurooseissa. (Ei se vapina toimittajien edessä voinut olla ainakaan pelkkää krapulaa.)

”Olen ilkeä toisille, enkä haluaisi olla ystäväni”, ohjaaja totesi yliopistolla tunnustuksellisesti.

Aina ei voi tietää, missä menee ironian raja. Alkoholisti avautui myös huumeidenkäytöstään.

Hän kertoi, että kyseessä oli ollut kokaiini. Sitä hän veti ”koko uransa” ajan Antichristin tekemiseen asti.

”Pari grammaa päivässä. Suosittelen”, Trier sanoi. ”Vodkaa päälle.”