Kysymyksiä tapaus Roman Polanskista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvaohjaajan oikeussirkus sinänsä näyttää hämärältä tapaukseksi, jossa syytetty on tunnustanut. Onko se sekava? Miksi hänet otettiin kiinni vasta nyt?

Suomessa Roman Polanskin kiinniotosta on kirjoitettu suhteellisen vähän, mutta Ranskassa lehdistö on niinsanoakseni liekeissä. Yhdysvallat seuraa perässä.

Ranskassa, jossa sovinnaisuuden rajoja kokeileville taiteilijoille on perinteisesti annettu paljon anteeksi, suhtautuminen on lähes kautta linjan Polanski-myönteistä ja amerikkalaiset ovat jakaantuneempia, kuten Marko Maunula jo blogissaan kuvaili.

Olin jotenkin alitajuisesti vähän Polanskin puolella (kai johtuen siitä, että joskus hyvin nuorena luin hänen omaelämäkertansa ja ohjaajan selittelyt hyväksikäyttötapauksesta vaikuttivat silloin uskottavilta), mutta uhrin kuulustelupöytäkirjat, jotka ovat verkossa esimerkiksi Huffington Postissa, näyttävät rumilta.

Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että Geimer on paitsi antanut anteeksi, myös esimerkiksi paistatellut salamavalojen välkkeessä Polanski-dokumentti Wanted and Desiredin ensi-illassa viime vuonna? Jos uhri tulee hymyilemään gaalaan, jonka tarkoitus on kirkastetaa hänen raiskaajansa sädekehää, eikö se jo vähän muuta rikoksen olemusta?

Koko keissi tuntuu olevan enemmän mediapeliä kuin mitään muuta.

Jonathan Rosenbaum New York Timesissä: ”..it’s also true that if he weren’t famous, he wouldn’t have been arrested in Switzerland in the first place, so this is a sword that cuts two ways. It’s his fame that fuels this event and discussion, not the specifics or the morality of what he may or may not have done some 30-odd years ago.”

Viimeisimpien uutisten mukaan Polanskin on turha odottaa armoa kuvernööri Arnold Schwarzeneggerilta.

Saisikohan Polanski Yhdysvalloissa enemmän ja Euroopassa vähemmän sympatiaa, jos hän olisi tehnyt yleisöystävällisempiä menestyselokuvia?