Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Kylmän sodan patrioottijulistus Punainen vaara ja merkillinen uusintafilmatisointi

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 30.9.2011 13:31

Red Dawn oli kylmän sodan uhkeimpia elokuvallisia tuulahduksia 1980-luvulla. Tavallaan se oli kuuma peruna myös Suomessa, vaikkei siitä silloin juuri ääneen puhuttu. John Miliuksen amerikkalaisittain superpatrioottinen toimintaseikkailu kiellettiin meillä kaikessa hiljaisuudessa ulkopoliittisista syistä.

Red Dawn eli Punainen vaara koki Jäätävän poltteen kohtalon, yhdellä erotuksella.

Siinä missä puoliksi suomalainen Rennyn ja Markus Selinin elokuva toivotettiin helvettiin, amerikkalaisleffalta evättiin vain valkokangaslevitys – sen tuloa vhs-markkinoille ei estetty.

Punainen vaara on vetävä, jopa erinomaisen viihdyttävä. Olen nähnyt sen monta kertaa. Olen näyttänyt sitä monille ystävillenikin, eivätkä niinsanotusti vasemmistolaisen ajatusmaailman omaavat ole pitäneet siitä yhtään vähempää.

Kyllä, 1980-luvun hurmokselliseen jenkkimeininkiin on nyt etäisyyttä, mikä auttaa tietysti olemaan suuttumatta. Mutta elokuvan vilpitön vimma tempaa mukaansa. Mitä olisi asiaansa uskovan nuorison sissisota valloitetussa maassa? Ei ehkä realistisesti tällaista, mutta seikkailuna teinien (mm. Patrick Swayze, Charlie Sheen) uroteot ovat tietyssä lapsellisuudessaankin ykkösviihdettä.

Red Dawnista on nyt tehty kummallinen uusintaversio, jossa yhtä pääosaa esittää Tom Cruisen poika Connor.

Elokuvassa kiinalaisten piti olla konnia, mutta kun sen julkaisu venyi, päätettiin, että pahikset ovatkin pohjoiskorealaisia.

Juu, me kaikki tiedämme, että pohjoiskorealaisille ei ehkä olisi ihan kyllin muskelia iskeä Pohjois-Amerikkaan.

Haluan todella nähdä tämän pläjäyksen, vaikken odota siltä oikeastaan mitään. Valitettavasti MGM-studion talousongelmat ovat melkein haudanneet koko elokuvan. Valmista oli tiettävästi jo yli vuosi sitten, mutta levitykseen sitä ei ole vielä annettu. Suomessa oikeudet omistaa Scanbox, josta kerrotaan, ettei ensi-illasta ole hajuakaan, eikä kukaan firmassa ole tiettävästi vielä edes nähnyt elokuvaa.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ai hitto, ehdin jo luulla että keväällä tullut ”Huomenna, taistelun alettua” oli juurikin tämä uusintaversio.

Melkeinpä pahinta nyky-Hollywoodin rappiossa on se, ettei sen muovisissa tuotteissa ole pisaraakaan Red Dawninkin edustamaa rasvaisuutta. Joku Michael Bay on aivan liian siisti herättääkseen närkästystä saati riemua ääliöpatriotismillaan.

Punainen vaara oli tosiaan kylmän sodan aikana kielletty Suomessa elokuvateatterilevityksessä. Kielto koski julkisia esityksiä, mutta yksityinen tiedonhankinta oli sallittua. Ulkopoliittiset rajoitukset eivät koskeneet kotikatselua, kuten vhs-levitystä. Yksityiskatselun vapaus koski kaikkia elokuvia, joiden julkinen esittäminen oli ulkopoliittisista syistä kielletty.

Trailerin perusteella tuo ”Huomenna, taistelun alettua” liippaa tosiaan merkillisen läheltä Red Dawnia.

Red Dawn on näitä komedian klassikkoja. Double Teamin ja Commandon ohella.