Kuvaukset alkavat: Jalmari Helanderin Big Gamessa Samuel L. Jacksonin rinnalla Oscar-voittaja Jim Broadbent

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Rare Exportsin ohjaajan Jalmari Helanderin uuden elokuvan Big Game kuvaukset alkavat Saksassa huomenna. Elokuva on suomalainen tuotanto, ja päätuottaja on Petri Jokiranta, kuten Raressakin. Mutta tällaisia tähtiä ei suomalaiselokuvassa olla ikinä ennen nähty. Yhdysvaltojen presidenttiä esittävän Samuel L. Jacksonin rinnalla nähdään uutena kiinnityksenä esimerkiksi Oscar-voittaja Jim Broadbent CIA-agenttina.

”BIG GAME combines the universal rite-of-passage theme of iconic 80’s films, such as E.T. and The Karate Kid with the visceral thrill of high-concept action classics such as Die Hard and Taken, luonnehditaan Premier PR:n tiedotteessa.

Kai noloa myöntää, mutta on jo sekin allekirjoittaneesta tavallaan päheää, että suomalaisesta elokuvasta tulee tiedote Euroopan suurimmalta elokuva-alan pr-firmalta.

Kukapa olisi edes viisi vuotta sitten voinut edes kuvitella tilannetta, jossa Jackson ja Broadbent näyttelevät suomalaisessa elokuvassa? Elokuvateollisuutemme on ottanut huimia harppauksia, kuten Tom of Finland-uutinen aiemmin viikolla osoitti. Ne, jotka kohta narisevat että puhutaan liikaa koosta eikä laadusta, eivät varmaankaan ole persoonallista ja riemastuttavaa Rare Exportsia nähneet.

Tarinahan kertoo Yhdysvaltojen presidentin koneen putoamisesta suomalaismetsään. Pressaa auttaa suomalaispoika, heitä molempia jahtaavat julmat terroristit.

Muissa rooleissa ovat ainakin Ray Stevenson ja Saksassa suosittu Mehmet Kurtulus – sekä tietysti sankaria näyttelevä Onni Tommila, joka nähtiin myös Raren pääosassa.

Digitaalisista erikoistehosteista vastaa Scanline, joka tunnetaan sekä Marvel-elokuvista että Roland Emmerichin katastrofispektaakkeleista.

(Hassua sattumaa: Scanline ainakin on jo mallintanut presidentin lentokoneen Air Force Onen tässä aivan taannoin White House Downiin.)

Executive-tuottajana on Alex Garland, joka tuli tunnetuksi kirjailijana kulttiromaanilla The Beach (josta tehtiin vaisu leffakin). Nykyään hän käsikirjoittaa ja tuottaa genre-elokuvia. Viimeisin oli Dredd.

Helanderin ”melko korotettu todellisuus” -visioon sopivaa suomalaista maisemaa ei Suomesta löytynyt. Elokuvaa kuvataan Baijerissa muun muassa Alppien juurella Garmisch-Partenkirchenissä ja Bavarian studioilla Münchenissa. Ensin käsittääkseni metsissä ja vuorilla.

Siis hyviä säitä Saksaan!

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen