Kuvanlaatu paranee kotona, mutta ei Suomen elokuvateattereissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Blu-ray-levyn seuraajan pitäisi olla markkinoilla jo kahden vuoden kuluttua. Tallennustilaa on kuusinkertainen määrä blu-rayhin verrattuna ja 60-kertainen varhaisiin dvd-levyihin verrattuna. Uuden formaatin kehittämisen syy on audiovisuaalisten tallenteiden myyminen.

Sony ja Panasonic kehittelevät uutta levyä yhdessä, kerrottiin Hesarin jutussa.

Tarkoitus on siirtyä teräväpiirrosta eli HD-kuvasta astetta pidemmälle, 4K-kuvaan. Kyse on erottelutarkkuudesta eli kuvassa olevien pisteiden (pikselien) määrästä.

Tilanne tuntuu paradoksaaliselta. Elokuvateatterien digitalisoinnin yhteydessä niihin kaikkialla asennettiin ensin 2K-projektorit.

Teräväpiirtona kotona ja 2K-projektorilla elokuvateatterissa kuvan tarkkuus on kutakuinkin sama. Eli jos katsot kotona elokuvaa blu-raylta HD-näytöltä, kuva on periaatteessa lähes yhtä tarkka kuin elokuvateatterissa. (Blu-raylle teräväpiirtotasoinen tiedosto on tosin pakattu tiiviimmin, joten asia ei ole ihan näin yksinkertainen, mutta ei ero suuri ole.)

Nyt koteihin ollaan tarjoamassa uutta elokuvantallennusformaattia jo parin vuoden kuluttua.

4K tekee siis tuloaan yksityiskäyttöön ilmeisesti nopeammin kuin elokuvateattereihin. Suomessa on vain pari 4K-tason elokuvateatteria, Helsingissä ei yhtään, jossa elokuvia esitettäisiin säännöllisesti. Markkinajohtaja Finnkino ei ole ainakaan kertonut, että olisi lähiaikoina päivittämässä laitteistoaan parempaan.

Nykyisten yleisten formaattien ja 4K:n eroa voi vertailla tästä Wikipedian havainnekuvasta.

Pian siis (Suomen) elokuvateatterien kuvanlaatu on neljännes siitä, mitä kotiin saa. Tämä on se suuri ristiriita: nimenomaan siellä, missä kuva on suuri ja paremmasta tarkkuudesta voi nauttia, on tyydytty 2K-laitteistoon.

4K-laitteisto kotiin ei ole tietenkään vielä halpa, ja jotta 4K-kuvasta voi nauttia, tulee kuvan olla varsin suurikokoinen. Samoin hyvin pienen valkokankaan elokuvateatterissa 2K:n ja 4K:n eroa ei moni huomaa muuten kuin eturivistä.

Huvittavaa on kuitenkin, että teknologia ottaa tällaisia harppauksia, vaikka sisältö ei ole samalla tarkkuustasolla. Esimerkiksi digitaalisesti kuvatuista viime aikojen suomalaiselokuvista ei ole olemassakaan 2K:ta parempilaatuista versiota. Mikäli ne olisi kuvattu filmille, kuvanlaatu saattaisi olla parempi nyt ja ikuisesti.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen