Kurdinaisten ja ISISin sotaa Cannesissa: Girls of the Sun

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Girls of the Sun on epätyypillinen Cannesin kilpasarjan elokuva. Se on sota- ja rintamaelokuva, jossa on vetäviä taistelukohtauksia. Siinä on ikään kuin taisteluun kannustava ja sotilaita glorifioiva, joskin sodan hulluudesta muistuttava tarina.

Sota on ISISiä vastaan ja sankarittaret ovat kurdinaisia. Sankarittaria heistä tosiaan tehdään, tämä sanotaan ihan ääneen – näkökulmahenkilö on peshmergojen mukana taistelut todistava ranskalainen sotareportteri (Emmanuelle Bercot). Hänen esittelynsä alussa toi mieleen Ilmestyskirja nytin, mutta siihen verrattuna Girls of the Sun on perinteinen, kuin ehtaa Hollywoodia, olkoonkin kyseessä ranskalais-belgialainen tuotanto, jossa ei englantia juuri puhuta.

Kilpasarjassa Eva Hussonin ohjaama elokuva kuitenkin on. Ainakin mitä ajankohtaiseen ja tunteita herättävään aiheeseen tulee, se oli myös kilpasarjan odotetuimpia.

Girls of the Sun on leimallisesti naisten elokuva, ei siis kohdeyleisön vaan tekijöiden ja aiheen puolesta. Taisteluun lähteneet ovat entisiä ISISin vankeja ja heidän karmeita kokemuksiaan esitellään takaumissa. Rintamalle ei lähdetä isänmaan tai kunnian vuoksi vaan koska se on välttämätöntä, väistämätöntä – ja konkreettisesti omien lasten vuoksi pakko.

https://www.youtube.com/watch?v=QyVr7qNSqYo

Vaikka monissa jaksoissa on viihteellistä jännitystä, itse väkivallan kuvaus on mielenkiintoista: kuolemalla ei herkutella, ei suuntaan eikä toiseen. Väkivalta tuntuu pahalta, vaikka sitä ja seurauksia ei esitellä kärjistetyn graafisesti, kuten isommissa vakavissa sotaelokuvissa (veretöntä Dunkirkia lukuunottamatta) on nykyään käytäntö.