Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Kunniattomat paskiaiset salamannopeasti dvd:lle

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 17.12.2009 09:00

Aikoinaan valitettiin, että leffat tulevat Suomeen myöhässä ja sitten menee vielä vuosi, että ne julkaistaan videolla. Nyt isommat ensi-illat pamahtavat päälle kaikkialla maailmassa samaan aikaan ja teatterijulkaisuikkuna voi olla vain kolme kuukautta.

Se johtuu ennen kaikkea etäisyyksien katoamisesta nettiaikana: globaali tiedonvälitys pelaa niin, että markkinoinnissa säästetään, kun kaikki paukut ladataan kansainvälisesti samoille viikoille. (Osittain syynä lienee myös piratismin pelko.)

Quentin Tarantinon Kunniattomat paskiaiset on noussut ohjaajansa menestyneimmäksi elokuvaksi, sillä se on tahkonnut jo yli 300 miljoonaa taalaa, vaikka yhden Tarantinolle ison markkina-alueen, Japanin, ensi-ilta oli vasta muutama viikko sitten.

Meillä syyskuun neljäntenä ensi-iltaan tullut elokuva julkaistiin dvd:nä keskiviikkona 9.12. Teatteri-ikkuna oli siis vain kolme kuukautta.

Se on poikkeuksellisen lyhyt.

Siihen suuntaan ollaan muutenkin menossa. Tosin USA:ssa teatterinomistajat hermostuivat, kun G.I. Joe tuli dvd:lle tasan kolme kuukautta ensi-illan jälkeen. Samoin kävi myös Poutapilviä ja lihapullakuuroja -animaatiolle (joka ei ole vielä edes ehtinyt Suomeen). Kummassakin tapauksessa Yhdysvalloissa eräät teatteriketjut vetivät elokuvan protestina ohjelmistostaan heti kuultuaan, että studio rikkoo totuttuja pelisääntöjä.

Pelätään, että ihmiset alkavat muuttaa elokuvissäkäyntitottumuksiaan – eli yhä useammat jäävät odottamaan kotikatselumahdollisuutta. Ikään kuin monet eivät jo nyt ajattelisi niin. Yhtä lailla merkittävälle osalle katsojista elokuvateatterikokemus on voittamaton.

Nyt Yhdysvalloissa suunnitellaan maksuvideopalveluita, joissa uutuuselokuva olisi tilattavissa kotikatsottavaksi jo kuukausi ennen varsinaista dvd-julkaisua, mutta useamman kympin hintaan.

Hohhoijaa. Miksei vain saada ensin aikaan edes yhtä kunnollista online-elokuvien verkkokauppaa? Kotikulmieni ainoa videovuokraamo muutti, ja tuntuu kivikautiselta kävellä toiseen kaupunginosaan vuokratakseni muovikiekon, kun sama data kulkisi netissä koneelleni näppärästi samalla kun elokuva jo pyörisi.

Inglourious Basterds

Kunniattomien paskiaisten (Inglourious Basterds) japanilainen juliste.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kyllä meillä täällä maaseudulla dvd-vuokraamot ovat ihan tuossa lähellä ja helposti saa elokuvan, ei ole elämä helppoa Suomen ainoassa kaupungissa näköjään. xD HAHAHAHAHAHA

Englannissa useampi yhtiö (esim. Virgin ja Sky) pyörittää on-demand elokuvatarjontaa, jonka kautta voi vuokrata suoraan tv:hen viimeisiä filkkoja. Samanlainen kuin hotelli-tv:t, mutta leffat ovat samaa sarjaa kuin HMV:ltä löytää.

Kummallista sinänsä, jos Suomessa ei ole vastaavaa palvelua vieläkään. Suomi on ilmeisesti vähän jälkijunassa tässä asiassa? Welho, DNA, anybody – huhuu, missä palvelu viipyy?

Minulle nuo maailmalla yleistyvät nettiyhteyselokuvavuokraamot (tai miksi niitä kutsutaan) ovat täysin tuntemattomia. Millainen tarjonta niissä on? Onko niiden kautta yleensä mahdollista löytää sellaisia elokuvaharrastajia kiinnostavia vanhoja harvinaisia elokuvia, joista ei ole DVD-levityksessä, vai muodostuuko valikoima tavallisten videovuokraamojen tapaan vain kaikkein tavallisimmista valtavirtauutuuksista?

Suomessa toimii myös Xbox Liven kautta jonkun sortin on-demand vuokraamo, jonka valikoima valitettavasti sisältää vain muutaman Warnerin ja Universalin uutuuden ja Warnerin backlistia jonkun verran. Hinnat stardardeissa 2-5 euroa ja hd-tason leffat 5-6 euroa. HD pyörii nopeimmilla nopeuksilla myös streamina. Xboxin omistajille oikein hyvä palvelu, kunhan valikoima vaan paranisi.