Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Kuningas Nalin kummallinen tarina: nyt Elokuvasäätiön mitta tuli täyteen

Blogit Kuvien takaa 20.8.2014 07:33
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Liikemies Pekka Pirttiniemen valtava ja sangen epämääräinen elokuvahanke taitaa olla pahassa vastatuulessa.

Suomen elokuvasäätiö hakee nyt MTV3:n mukaan takaisin rahoja, joita Kuningas Nalin tarina -animaatioelokuvan kansainväliseen tuotantoon myönnettiin. Kolmiulotteisesta digianimaatioelokuvasta piti tulla Suomen kaikkien aikojen kallein. Tavoitteena oli maailmanlaajuinen levitys ja etenkin Intian markkinat.

Valmista ei vaan näytä ikinä tulevan.

Koko touhu on suoraan sanoen näyttänyt äärimmäisen kummalliselta niin pitkään, kun elokuvasta on julkisuudessa puhuttu.

”Julkisuudesta ei ole kuin häiriötä kun liikutaan tällä tasolla missä me”, Pirttiniemi sanoi salaperäisesti Helsingin Sanomille 2012. Silloin elokuvan piti valmistua 2013.

Haastattelussa ensikertalainen ”elokuvatuottaja” Pirttiniemi antoi itsestään todella ylimielisen kuvan. Hän sanoi, ettei heidän tiiminsä tarvitse kysyä neuvoja elokuvantekoon, vaan neuvoja kysytään heiltä.

”Meille on ilmoitettu, että siellä on 150 miestä työssä, mutta ei sitä koskaan tiedä. Voi olla, että niitä on 50 tai 70. Siellä on paljon käsiä, mutta vähemmän tietoa”, rahamies osasi sanoa aasialaisesta animaattoriosastosta. Vaivihkaa piruilevan jutun lopussa hän arvioi, että elokuva väistämättä tuottaa pelkästään Intiassa sata miljoonaa euroa.

Jos Pirttiniemelle on tulossa noin paljon rahaa, ei Elokuvasäätiön jo tuotantoa varten maksamien 610 000 euron takaisinperintä tietenkään aiheuta mitään ongelmia.

Kenties Kuningas Nalin tarina nähdään vielä tällä vuosisadalla. Pirttiniemen mukaan elokuvasta oli marraskuussa valmiina 60-70 prosenttia. Kenties, kenties.