Kummituspaniikki: Kiinan hallinto haluaa kieltää kansalaisilta Ghostbustersin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oletus: kun ihminen katsoo elokuvaa, hän ei usko, että sen kuvaamat asiat ja tapahtumat ovat totta.

Fiktion suhde kokijaan on toki monimutkainen. Kokija haluaa eläytyä ja uskoa tarinan sen omin ehdoin. Siksi voimme katsoa avaruusseikkailuja, joissa on mielikuvituksellista teknologiaa ja olentoja, sekä vaikkapa railakkaan sotaelokuvan, jossa Hitler tapetaan ilman, että torjuisimme näkemäämme mahdottomana. Yliluonnollisesta kauhuelokuvasta nauttiminen ei edellytä katsojan uskovan vaikkapa vampyyrien olevan todellisia olentoja.

Oletettavasti kukaan Ghostbustersin nähnyt – ja puhun toistaiseksi vuoden 1984 fantasiakomediasta – ei ajatellut, että näitä kummituksia ja demoneita olisi oikeasti olemassa tai niitä edes voisi olla olemassa. Elokuva ei siis herättäne katsojassaan pelkoa, että huonotapainen vihreä aavepallo Slimer tulisi tahrimaan paikallisen kirjaston hyllyiltä Paavo Väyrysen kirjat.

Kiinassa uusi Ghostbusters-leffa on kuitenkin joutunut pannaan: sitä ei saa tuoda elokuvateattereihin.

Elokuvasensuuri on merkittävästi löystynyt Kiinassa. Kommunistisen puolueen ideologiaan kuuluu silti yhä taikauskon vastustaminen. Virallisesta kieltopäätöksestä ei ole toistaiseksi tiedotettu, eikä ehkä koskaan kerrotakaan, mutta muun muassa The Hollywood Reporterin tietojen mukaan kummituskomedian levittäminen tyssää kummituksiin.