Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Kulttielokuva Young Loven ohjaaja Arto Lehkamo tähtää eduskuntaan

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 10.6.2010 07:02

Yksi viime vuosikymmenen kummallisimmista suomalaisista elokuvista oli Young Love (2001). Se oli näennäisesti varhaisteini-ikäisen, valokuvaamisesta kiinnostuneen pojan kasvutarina. Tavanomaisen kertomuksen rinnalla – ei mitenkään pinnan alla – oli äärikonservatiivinen uskonnollinen sanoma.

Esimerkiksi nuoren päähenkilön kuvaamataidonopettaja oli homoseksuaali kommunisti, joka kuolinvuoteellaan (HIV, mikäpä muu) katui virheitään ja otti vastaan uskon.

Sitä ennenkin hän terveydentilansa heiketessä harkitsi puna-aatteesta luopumista, mutta huokaili: ”mitä vanhat toverit siihenkin sanoisivat”.

Toinen painotus oli yllättäen seksistinen ja rivo: ohjaaja Arto Lehkamo ei jättänyt käyttämättä mahdollisuutta esitellä naispääosan näyttelijää alasti. Tirkistelykohtauksissa oli aidosti likainen sävy.

Yleisemmin elokuvan naishahmot olivat joko todella tyhmiä tai muuten kyvyttömiä tekemään järkeviä ratkaisuja.

Riippumatta siitä, mitä mieltä itse kukin kommunisteista, homoista ja naisista on, kömpelöstä Young Lovesta paistoi muutenkin läpi tekijän ajatusmaailman mustavalkoisuus ja synkkämielisyys. Ilottomampaa nuortenelokuvaa ei hevillä löydä.

Huvittavaa kyllä, suurissa lehdissä elokuvan arvosteluissa ei näihin piirteisiin juuri puututtu, vaan se sai neutraalin vastaanoton.

Suunnilleen ainoat asian ytimeen tähtäävät kritiikit on julkaistu MTV3:n nettisivuilla ja Elitisti -nettilehdessä.

”Leffan huippukohdassa kirkasotsainen Jukka lukee Raamatusta Paavalin jyrkintä tuomiota miespuolten välisestä riettaudesta ja ansaitusta rangaistuksesta joka siitä seuraa. (!!!!!!) Tämän nuorisoelokuvan raikas ’piilo’sanoma siis on: homon sietääkin kuolla syntiensä tähden”, Tuuve Arokuvaili Maikkarille.

”On kyllä suhteellisen käsittämätöntä, että Young Loven kaltainen elokuva on ollut levityksessä muuallakin kuin valtakunnansalien valkokankailla”, Antti Tohka kiteyttää Elitistissä teoksen paradoksit ja nostaa sen ”yhdeksi kaikkien aikojen pöyristyttävimmistä kotimaisista elokuvista”.

Young Love oli Lehkamon kolmas pitkä elokuva. Sen jälkeen tekijästä ei ole kuultu.

Nyt Lehkamo tähtää kansanedustajaksi kristillisdemokraattina. Eikä hän totisesti edusta puolueen leppeämpää laitaa.

Uuden Suomen blogeissaan hän haukkuu luterilaisen kirkon värikkäin sanakääntein ja vertauksin (”Äkkisilmäyksellä näyttäisikin siltä, että Luterilaisesta (sic) kirkosta on tullut sarveton, hampaaton ja munaton! Liekö saanut kirkkomme nykytilasta vaikutteita se eräs kirkkoherra itärajan tuntumasta joka pisti asian käytäntöön asti ja poisti munansa. Kirjaimellisesti. Onko siis niin, että saatana on onnistunut työssään?”) ja purkaa kiukkuisena suomalaisten viinankatkuisuutta (”Kesällä kun nääs tapahtuu: Suomalainen hukkuu sepalus auki, polttaa ihonsa riekaleiksi, kaatuu kännissä mopolla, riitelee eukkonsa kanssa, grillaa parvekkeella ja saa koko taloyhtiön kiehumaan. Suomalainen matkustaa etelään, taputtaa laskeuduttaessa, tilaa lihapullia, kossua ja sinappia Suomi-Baarissa, keskustelee Kimi Räikkösen välivuodesta- suomeksi tietenkin. Suomalainen kiroilee, piereskelee, oksentaa ja ylistää lätkäsaavutuksia”, jne).

Young Loven yksityisistä rahoittajista ja kuvausten omalaatuisesta tunnelmasta liikkuu huhuja. Olen myös kuullut, että elokuvan varsinainen agenda – eli tietyt hurjemmat repliikit ja kohtaukset – olisi pidetty salassa osalta työryhmää. Oli miten oli, Young Love on harvoja suomalaisia elokuvia, joissa on kansainvälistä kulttipotentiaalia. Ei sitä usko todeksi ennen kuin näkee. Huh!

Voi mennä tovi, ennen kuin Artolle myönnetään Elokuvasäätiöstä seuraavan kerran tukea, joten ura politiikassa on varmaankin hyvä ajatus.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Hyvä ettei Arto enää pidä kynttiläänsä vakan alla, mutta oikeinko kulttielokuva?

Young Loven ympärillä on havaittu voimakasta kulttikäyttäytymistä.

Tosin vielä innokkaammin on otettu vastaan sen dvd:ltä löytyvä, melko absurdi making of-dokkari. Olen ollut useissa tilaisuuksissa, jossa aikuiset ihmiset ovat katsoneet dokkaria ällistyksen vallassa ja jopa vaatineet parhaiden osuuksien toistoa yhä uudelleen. Näitä ovat muun muassa kohtaukset joissa ohjaaja-käsikirjoittaja esittelee urheiluautoaan ja golfmailojaan.

Kalle Kinnuselta täydellisen oikeaan osunut arvio Young Love -elokuvasta.

Kauneuspilkkuna vain, että kyllä ainakin Keskipohjanmaa-lehdessä kirjoitettiin – satun tietämään – asiasta tuoreeltaan tähän tapaan: ”Opettavaisen elokuvan pahin vika on sen tympeä kaksinaismoraali. Opettajan erilaisuudelle on annettu runsaasti tilaa, mutta ymmärryksessä on ansansa. Lasta käytetään hyväksi vanhan miehen nujertamisessa. Astaloiksi kelpaavat Raamattu ja aids. Eivätkä tekijät ole tyytyväisiä, ennen kuin ukkopaha on kieltänyt myös synnillisen vasemmistolaisuutensa.” ja ”Pojan uteliaisuuden varjolla elokuvantekijät pääsevät riisuttamaan kaunista naisnäyttelijää useampaankin kertaan.” Kutsuin elokuvaa myös ”glamourkuvaajan päiväuneksi”, jossa tyyli imee kohteista kaiken elämän.

Noteerasin muuten silloin 2001 myös, että elokuvateatterin edessä oli silloin jono…

Mitäköhän sarvia se Arto jäi ”Luterilaiselle kirkolle” kaipaamaan.

Hauska kuulla, että myös mr Björkbacka kiinnitti huomiota Young Loven erityispiirteisiin.

Saihan se jonkin verran huutia muuallakin, mutta suurin osa arvostelijoista katsoi merkillisyyksiä läpi sormien.

En ole Young Lovea (vielä) nähnyt, mutta suomalaisista ”kulttielokuvista” voisi tehdä erikseen laajemman artikkelin. Tuli tänään mieleen, kun viimeksi eilen katseltiin jatkoilla ties monennettako kertaa Kun Hunttalan Matti Suomen osti-elokuvaa.

Lehkamo suunnitteli 2000-luvun alussa leffaa Bodomin murhista ja kävi jopa KRP:n tiloissa haastattelemassa päätutkija Markku Tuomista, mutta taisi tuo hanke kariutua Gustafssonin pidätykseen joka tapahtui vain vähän myöhemmin. Haastattelu saattaa vieläkin löytyä jostain murha.infon uumenesta. Tiedä sitten millainen ”Jumala rankaisee moraalittomia nuoria” -tyyppinen raina olisi tullut.