Kultahattu eli The Great Gatsby - suuren amerikkalaisen tarinan elokuvaversioista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

F. Scottin Fitzgeraldin romaani Kultahattu vuodelta 1922 on Yhdysvaltojen 1900-luvun kirjallisuuden tärkeimpiä teoksia. Kahta amerikkalaista elokuvantekijää haastatellessani olen saanut melko sanatarkasti kuulla, että Fitzgerald kiteytti modernin amerikkalaisuuden.

Esimerkiksi Suomessa teos on kuitenkin jäänyt kohtuullisen vähälle huomiolle. Monelle nettisukupolven suomalaiselle on varmaan jäänyt epäselväksi, että The Great Gatsby – johon usein viitataan – on sama teos kuin Kultahattu. Asia muuttunee, kun Baz Luhrmannin romaanifilmatisointi saa toukokuussa ensi-iltansa.

The Great Gatsby – Kultahatun pääosissa ovat Leonardo di Caprio, Carey Mulligan ja Tobey Maguire. Musiikkia elokuvaan on tehnyt rap-supertähti Jay-Z. Luhrmannin elokuva on kiinnostava sikälikin, että se on järjestyksessä kolmas huippuohjaajan yritys tehdä uudella stereoskooppisella 3D-tekniikalla draamaelokuvaa. Edelliset ovat Ang Leen Oscar-voittaja Piin elämä ja Martin Scorsesen onnistuneempi Hugo.

Kultahattu on kertomus äkkirikkaan nousukkaan Jay Gatsbyn maailmasta ja romahduksesta. Laittomin keinoin kieltolain aikaan varallisuutensa keränneessä Gatsbyssa nähdään amerikkalaisen unelman kääntöpuoli, itsekkyys ja äärimmäinen materialismi. Kertojahahmon ihailu karisee, kun totuus Gatsbysta paljastuu.

(Toinen niistä alussa mainitsemistani tekijöistä oli ohjaaja Oliver Stone. Toinen oli journalisti ja dokumentaristi Charles Bowden. Ei muuten sattumaa, että kumpikin on käsitellyt elokuvissaan huumerikollisten maailmaa.)

Kultahatun kolmas filmatisointi on mahdollista nähdä alkuiltapäivästä tänään sunnuntaina Season Film Festivalilla Helsingissä. Pääosissa ovat Robert Redford ja Mia Farrow.

Luhrmannin elokuva taas on vuoden odotetuimpia. Toivottavasti se, että ensi-iltaa yllättäen siirrettiin peräti puolella vuodella eteenpäin joulun 2012 Oscar-optimiajalta todennäköiseen Cannes-avaukseen toukokuulla, ei ole huono merkki.