Kuka on Hollywoodin tuottavin näyttelijä? Frank Welker, totta kai

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Listojen tekeminen on kivaa. Hollywoodin bisnesväki ja me uteliaat haluamme tietää, kuka on most bankable, luotettavimmin rahaa tuottava näyttelijä. Yksi tapa etsiä ”menestyksekkäintä” on pistää näyttelijät järjestykseen sen mukaan, kenen elokuvat ovat tehneet eniten dollareita.

Tästä lähtökohdasta on tehty erittäin kattava lista Numbers-sivustolle.

Se osoittaa, että laskentatapa on puutaheinää, jos etsitään sitä suurinta yleisön suosikkia.

Kympin kärjessä ovat toki esimerkiksi Tom Cruise, Tom Hanks ja Harrison Ford… sekä kolme suurelle yleisölle taatusti aivan tuntematonta suuruutta.

Ykkönen on Frank Welker. Kuka? Ääninäyttelijä, joka on tehnyt työtä niin useimpiin Pixar-animaatioihin kuin Transformerseihinkin. Welkerin IMDb-listalla on tätä kirjoittaessani 662 nimikettä, joten ei ihme, että vaikka suurin osa on tv-työtä, kertyy hänen elokuviensa yhteistuotoksi reippaat kuusi miljardia dollaria. Tai pitäisikö sanoa ”hänen” elokuviensa.

Joka tapauksessa mies, joka oli Anacondassa käärmeen ääni, on matemaattisella laskennalla Hollywoodin dollarimagneetti.

Hassua on sekin, että kakkonen on Samuel L. Jackson. Eihän hän ole jättielokuvien tähti. Syy on kuitenkin selvä: luotettava sivuosien tekijä on nähty esimerkiksi Star Warseissa, ja hän paiskii töitä kuin hullu – vuodet, joina Jackson on tehnyt roolin jopa viiteen elokuvaan eivät ole harvassa. Miljardiluokan lisädollarit Jackson saa suunnilleen muutamia sekunteja kestävistä vilahdusroolistaan viimeisimmissä Marvel-elokuvissa.

Welkerin kollegoita ovat top kympin John Ratzenberger ja John Angel, molemmat täystyöllistettyjä ääninäyttelijöitä.

Mahtuupa top kymppiin myös Warwick Davis, joka muistetaan ehkä parhaiten Willow -seikkailun lyhytkasvuisena sankarina. 107-senttinen näyttelijä on ollut mukana paitsi kaikissa Harry Pottereissa, myös Jedin paluussa ja uuden Star Wars -trilogian ensimmäisessä osassa.

Mutta onko Davis tähti, jonka palkkaaminen elokuvaan tuo taatusti rahaa? Ei tietenkään.

Mielenkiintoinen lista, mutta ei se oikein mistään kerro (paitsi animaatioiden suosiosta).

Samalla vinolla logiikallahan on muuten tultu tulokseen, että ”Suomen tuottavin näyttelijä” on Kari Hietalahti. Hietalahti on yleensä mies paikallaan, mutta tuskinpa Markus Selinin tuottamien elokuvien menestys on ennen kaikkea hänen ansiotaan, vaikka hän niistä usein roolin saa.