Kuka oli Gary Oldman?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Viisitoista vuotta sitten Gary Oldman oli yksi kiinnostavimmista näyttelijöistä. Hänen nimensä myi leffalippuja.

Oldmanin läsnäolo oli melkein takuu elokuvan rohkeudesta ja kiinnostavuudesta: Stonen JFK, Coppolan Dracula, Bessonin Leon, miksei myös Scottin True Romance. Oldmanin roolihahmot olivat usein neuroottisia tai maanisia, mutta aina mielikuvituksellisilla tavoilla. Jos maneereja oli, silkka vimma peitti ne.

Minne Oldman on kadonnut?

Kysymys tuli mieleen, kun tuttu tyyppi ilmestyi kankalle The Unborn -elokuvaa katsoessani.

The Unborn on teinikauhupläjäys, jonka pelottelutehot perustuvat halpahintaisimpaan säikyttelyyn, esiin pamahtavan irvokkaan kuvan ja kovan äänen yhteisvaikutukseen.

Oldman esittää rabbia, joka auttaa sankaritarta manaushommissa. Juutalaisesta kansanperinteestä näennäisesti ammentava elokuva antautuu kieli poskessa -asenteelle viimeistään, kun äärimmäisen rankkaa manaamisoperaatiota suunnitellaan muina miehinä koripalloharjoitusten katsomossa.

Puupääelokuvan muista näyttelijöistä ei ole juuri aiemmin kuultu.

Oldman vetää roolinsa ihan lonkalta, väsähtäneen oloisena. Esiintymisen perusteella ei voisi uskoa, että tässä on vielä taannoin nerokkaana pidetty luonnenäyttelijä.

Että niin kävi Garylle. On hänet nähty lyhyesti myös uusien Batmanien poliisipäällikkönä sekä Harry Pottereissa, mutta jos niitä ei lasketa, The Unborn on ensimmäinen kerta kun mies on Suomessa valkokankaalla kahdeksaan vuoteen.

Surullista.

The Unborn saa ensi-iltansa huomenna 13.3.