Kuinka Mad Men lainaa Wilderin Poikamiesboksia
Katsoin perjantaina dvd:ltä Billy WilderinPoikamiesboksin. Elokuvaa ei ollut kulunut montakaan minuuttia, kun mieleeni juolahti, että erinomaisen Mad Men -televisiosarjan tekijät ovat selvästi ottaneet elokuvasta vaikutteita. Työmiljöö on molemmissa sama: ison newyorkilaisfirman toimisto vuonna 1960.
Yhtäläisyyksiä näkyi enemmän ja enemmän. Poikamiesboksin päättyessä olin jo varma, että Mad Men on saanut inspiraationsa suoraan Wilderin elokuvasta.
Elokuvassa ja uudessa sarjassa on samoja teemoja, henkilöhahmoja ja henkilöryhmiä, samantapaisia nimiäkin.
Ja muutamat Mad Menin ensimmäisen kauden (enempää en ole vielä nähnyt) kohtaukset ovat kuin uudelleenkuvattua Poikamiesboksia, esimerkiksi pikkujoulut.
Mietin, olenko ihan pihalla, kuvittelenko omiani – kyllähän monet muutkin tuon aikakauden elokuvat käsittelevät samoja aiheita. Googlasin.
No, aiheesta on kirjoitettu jo monta, monta juttua, tässä pari esimerkkiä, molemmat Yhdysvalloista: Birmingham City Paper ja Film.com. (Poikamiesboksi on englanniksi The Apartment.)
Sarjan tekijät myöntävät toki yhtäläisyydet. Mad Menin toisella tuotantokaudella Poikamiesboksi mainitaan kuulemma sarjan dialogissakin. USA Weekend antoi Mad Menin kirjoittajan Matthew Weinerinarvostella uuden Poikamiesboksi-dvd-julkaisun keväällä.
Ja myös melko tuoreessa Varietyn haastattelussa Weiner mainitsee Poikamiesboksin yhtenä innoittajanaan: ”I love The Apartment, obviously, very important. It was very much of its time – very topical, trying to get it right. Not a period piece but trying to make it seem exactly as people’s lives were at that time.”
Niinpä: kun haluamme kurkistaa johonkin hetkeen 1900-luvulla, elokuvat ovat mitä oivallisin keino.