Kriisistä kriisiin: Tom Cruisen surulliset avioliittosotkut ja paha setä Mel Gibson

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kun maailman ehkä suurimman elokuvatähden Tom Cruisen kolmas avioliitto päättyi eroon, mediassa syypääksi nostettiin salaperäinen skientologia-uskonto, jota näyttelijä tunnustaa. Muutama vuosi sitten hän jo sekoili rakkauttaan Katie Holmesiin julistaessaan niin pahasti, että Cruisen epäiltiin seonneen. Käykö hänelle kuin Mel Gibsonille?

Cruisen tunnetuin julkinen kilahdus tapahtui 2005, kun hän hehkutti elämänsä erinomaisuutta Oprah Winfreyn ohjelmassa.

Tuon tapauksen jälkeen Cruisen kolmas Mission: Impossible -elokuva menestyi odotettua huonommin, ehkä juuri siksi, että toimintasankari vaikutti tovin ajan niin oudolta tyypiltä.

Nyt Cruisen ja Holmesin avioero on jättiuutinen (sanoilla cruise holmes divorce saa tätä kirjoittaessani 301 miljoonaa Google-osumaa), eikä vähiten siksi, että sitä on helppo perustella skientologian vaikutuksella pariskunnan elämään. Toisaalta Cruise on myös juuri tehnyt uransa menestyneimmän elokuvan, joka on M:I -sarjan nelososa.

Elokuvatähdet ovat esimerkiksi huippumuusikkoja alttiimpia yksityiselämänsä ongelmien vaikutuksesta menestykseen. Heihin halutaan samastua, heitä pitää voida katsoa ylöspäin. Siitä tähteydessä on kyse.

Nämä asiat tulivat mieleen, kun katsoin nyt perjantaina ensi-iltansa saavaa Get the Gringoa.

Se on macho, väkivaltainen, koominenkin ja aika hyvin tehty toimintaelokuva, jossa Gibsonin näyttelemä rikollinen rysäyttää pakoautollaan Meksikon rajasta läpi ja päätyy vankilakompleksiin, joka on kuin kaupunki kaupungissa. Olin jo kiinnostunut elokuvasta, kun muun muassa kriitikko Todd McCarthy ja toimittaja-käsikirjoittaja Steven Gaydos olivat sitä jopa Peckinpah-henkiseksi kehuneet, ja tavallaan lupaukset lunastuivat.

Muutama vuosi sitten Gibson oli yksi Hollywoodin suurimmista tähdistä. Kaikki muuttui, kun hän sekoili kännissä ajettuaan ja lausui juutalaisvastaisia mielipiteitä. Tapaus toistui, kun Gibson ja käsikirjoittaja Joe Estzherhas riitaantuivat. Ehkä hänellä on antisemiittisiä näkemyksiä, ehkä kaikki oli humalaisen huuruilua.

Niin tai näin, Get the Gringo ei ole sellainen iso tuotanto, joka se vielä kuutisen vuotta sitten olisi todennäköisesti ollut. Elokuva on menevä, mutta selvästi suhteellisen huokealla tehty – ja tuotantoyhtiö on Gibsonin oma Icon.

Hollywood-studioille tai -kavereilekaan Gibson ei enää kelpaa. Moni näkee hänessä kelmin. Get the Gringossa on hänen rinnallaan vain yksi kansainvälisesti tunnistettava näyttelijä, ruotsalainen Peter Stormare.

Viime vuonna nähtiin edellinen, Jodie Fosterin ohjaama Gibson-elokuva Majava, ja sekin oli paitsi pienen budjetin tuotanto, myös kaupallinen floppi.

Cruisen uralla avioero ja sensaatiomaiset skientologiapaljastukset eivät liene yhtä selvästi uran romahdus, mutta silti tähti himmenee. Kuinka paljon, riippuu siitä, miten damage control hoidetaan. Ilmeisesti Cruise on nyt tehnyt skientologille epätavallisia myönnytyksiä. Cruisen peli ei tähtenä ole täysin menetetty, jos avioero ei edes mene oikeuteen asti.

Mutta katsotaanko Cruisea enää koskaan samoin silmin?