Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Kriisistä kriisiin: Tom Cruisen surulliset avioliittosotkut ja paha setä Mel Gibson

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 11.7.2012 05:31

Kun maailman ehkä suurimman elokuvatähden Tom Cruisen kolmas avioliitto päättyi eroon, mediassa syypääksi nostettiin salaperäinen skientologia-uskonto, jota näyttelijä tunnustaa. Muutama vuosi sitten hän jo sekoili rakkauttaan Katie Holmesiin julistaessaan niin pahasti, että Cruisen epäiltiin seonneen. Käykö hänelle kuin Mel Gibsonille?

Cruisen tunnetuin julkinen kilahdus tapahtui 2005, kun hän hehkutti elämänsä erinomaisuutta Oprah Winfreyn ohjelmassa.

Tuon tapauksen jälkeen Cruisen kolmas Mission: Impossible -elokuva menestyi odotettua huonommin, ehkä juuri siksi, että toimintasankari vaikutti tovin ajan niin oudolta tyypiltä.

Nyt Cruisen ja Holmesin avioero on jättiuutinen (sanoilla cruise holmes divorce saa tätä kirjoittaessani 301 miljoonaa Google-osumaa), eikä vähiten siksi, että sitä on helppo perustella skientologian vaikutuksella pariskunnan elämään. Toisaalta Cruise on myös juuri tehnyt uransa menestyneimmän elokuvan, joka on M:I -sarjan nelososa.

Elokuvatähdet ovat esimerkiksi huippumuusikkoja alttiimpia yksityiselämänsä ongelmien vaikutuksesta menestykseen. Heihin halutaan samastua, heitä pitää voida katsoa ylöspäin. Siitä tähteydessä on kyse.

Nämä asiat tulivat mieleen, kun katsoin nyt perjantaina ensi-iltansa saavaa Get the Gringoa.

Se on macho, väkivaltainen, koominenkin ja aika hyvin tehty toimintaelokuva, jossa Gibsonin näyttelemä rikollinen rysäyttää pakoautollaan Meksikon rajasta läpi ja päätyy vankilakompleksiin, joka on kuin kaupunki kaupungissa. Olin jo kiinnostunut elokuvasta, kun muun muassa kriitikko Todd McCarthy ja toimittaja-käsikirjoittaja Steven Gaydos olivat sitä jopa Peckinpah-henkiseksi kehuneet, ja tavallaan lupaukset lunastuivat.

Muutama vuosi sitten Gibson oli yksi Hollywoodin suurimmista tähdistä. Kaikki muuttui, kun hän sekoili kännissä ajettuaan ja lausui juutalaisvastaisia mielipiteitä. Tapaus toistui, kun Gibson ja käsikirjoittaja Joe Estzherhas riitaantuivat. Ehkä hänellä on antisemiittisiä näkemyksiä, ehkä kaikki oli humalaisen huuruilua.

Niin tai näin, Get the Gringo ei ole sellainen iso tuotanto, joka se vielä kuutisen vuotta sitten olisi todennäköisesti ollut. Elokuva on menevä, mutta selvästi suhteellisen huokealla tehty – ja tuotantoyhtiö on Gibsonin oma Icon.

Hollywood-studioille tai -kavereilekaan Gibson ei enää kelpaa. Moni näkee hänessä kelmin. Get the Gringossa on hänen rinnallaan vain yksi kansainvälisesti tunnistettava näyttelijä, ruotsalainen Peter Stormare.

Viime vuonna nähtiin edellinen, Jodie Fosterin ohjaama Gibson-elokuva Majava, ja sekin oli paitsi pienen budjetin tuotanto, myös kaupallinen floppi.

Cruisen uralla avioero ja sensaatiomaiset skientologiapaljastukset eivät liene yhtä selvästi uran romahdus, mutta silti tähti himmenee. Kuinka paljon, riippuu siitä, miten damage control hoidetaan. Ilmeisesti Cruise on nyt tehnyt skientologille epätavallisia myönnytyksiä. Cruisen peli ei tähtenä ole täysin menetetty, jos avioero ei edes mene oikeuteen asti.

Mutta katsotaanko Cruisea enää koskaan samoin silmin?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Molemmat ovat jo pilanneet tähteytensä julkisuuteen päätyneillä sekoiluillaan, ja molemmista syntyy kielteisiä assosiaatioita. ”Cruise on se sekopäinen skientologihörhö, ja Gibson on känninen venakon pieksijä.”

Cruisella on ollut pari kehnommin menestynyttä (Cruise-tasolla) leffaa viime vuosina, Lions for Lambs, Knight and Day ja nyt Rock of Ages. Eivätkä sellaisia jotka muistetaan myöhemmin hyvin, kuten Magnolia. MI3 menestyi kehnommin varmaan siksi että kakkonen oli kuulemma huono.

Nythän Tompalta on tulossa Jack Reacher. Kirjoissa tyyppi on kuulemma about kaksimetrinen tyyppi, jolle ei vittuilla. En tiedä kuka sopisi rooliin, mutta ei nyt ainakaan Cruise. Tosin esim. Collateralissa hän oli kyllä mahtava ja uskottava.

Näyttelijöiden tehtävä on näytellä, viihdyttää asiakkaita, siitä heille palkka maksetaan.

On totaalisen yhdentekevää mitä yksittäinen näyttelijä, olkoonkin uransa kuinka pitkä tahansa, yksityiselämällään tekee. Media ruokkii ja valmistaa ns.tähtikulttia myydäkseen tuotteitaan, ollen median leipäpuu, ja media tekee mitä tahansa kasvattaakseen omaa kassavirtaa.

Kotkanpesä: ”On totaalisen yhdentekevää mitä yksittäinen näyttelijä, olkoonkin uransa kuinka pitkä tahansa, yksityiselämällään tekee.”

Se olisi tietysti ihannetila.

Gibsonin uran romahtaminen sekoilujen seurauksena osoittaa, ettei asia ole ihan niin.

Gibson ei yksinkertaisesti enää saa Hollywood-elokuvista rooleja. Hänet oli kiinnitetty Hangover – Kauhea kankkunen 2 -elokuvaan pikkurooliin ja asia oli julkistettu, mutta elokuvan työryhmä vastusti ajatusta Gibsonin läsnäolosta niin, että hänestä luovuttiin. Ohjaajakin oli empatian puutteesta pahoillaan:
http://www.mtv.com/news/articles/1651429/hangover-2-director-surprised-at-mel-gibson-cameo-reaction.jhtml

Ehkä näiden päiden yllä mustat pilvet vaeltavat…surullista tai ei mutta esim Cruisen avioerot taitavat olla enemmänkin iloisia perhetapahtumia.

Näiden HÖRHÖJEN elokuvia en aio koskaan katsoa.

Liittyen Kallen kommenttiin, Gibsonin suurin synti taisi olla heitto juutalaisten hallitsemasta elokuvateollisuudesta, ja se suoraan tulkittiin antisemitismiksi, joten Gibsonille ovet luultavasti ovat kiinni ja pysyvät.