Kotimaisen elokuvan viikko: hyvä, lisää tekijöiden ja yleisön kohtaamisia!

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Joulukuun alussa Helsingissä vietetään kotimaisen elokuvan viikkoa. Se on ”elokuva-alan yhteinen yleisölle suunnattu tapahtuma”. Kuulostaa hyvältä!

Tapahtumassa esitetään kuluneen vuoden jo ensi-iltansa saaneita kotimaisia elokuvia tekijävieraiden kera, sekä ennakkoensi-iltoja, tiedotteessa kerrottiin.

Olen ihmetellyt, miksei kotimaisten ensi-iltojen tiimoilta ole tilaisuuksia, joissa elokuvan esityksen jälkeen ohjaaja, näyttelijät ja/tai vaikka käsikirjoittaja olisi yleisön edessä, jonkun haastateltavana ja/tai vastaamassa kysymyksiin. Tiedän, että Kohtaamisten tiimoilta tällainen tilaisuus keväällä oli – en ehtinyt itse paikalle – mutta siinäkö kaikki?

Ainakin minusta olisi kiinnostavaa nähdä ja kuulla vaikka Pirjo Honkasaloa kuvailemassa Ito – kilvoittelijan päiväkirjan taustoja, Dome Karukoskea ja Pekko Pesosta kertomassa Napapiirin sankarien vuosia kestäneestä kirjoittamisesta ja tekemisestä, Lauri Nurksea, Mikko Leppilampea ja Antti Luusuaniemeä avautumassa Veijarien biletysmeiningin mahdollisesta totuuspohjaisuudesta tai miksei Olli Saarelaa selittämässä Harjunpäätään. Väriä kyllä riittäisi, meillä on persoonallisia elokuvantekijöitä.

Oleellista olisi antaa yleisölle mahdollisuus kuulla ja vaikka tentatakin tekijöitä, luoda yhteys – luonnollisesti itse elokuvan näytöksen jälkeen.

Kirjallisuuspuolellahan tällaiset yleisötapaamiset ovat merkittävien tekijöiden osalta de rigueur. Ja monet elokuvantekijämme jo osallistuvat sellaisiin ulkomailla, kansainvälisillä festareilla – miksei myös kotikentällä?

Ainakin minusta tuntuu, että yleisön silmin elokuvien tekijät eivät oikein ole läsnä, vaan jossain kaukana.

Kotimaisen elokuvan viikko 7.12.-12.12. Kinopalatsissa. Ohjelma täällä.