Koskemattomat -ilmiö: ranskalainen elokuva sai valtavan kosketuspinnan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kävin tammikuussa Pariisissa ranskalaisen elokuvan promootio-organisaation Unifrancen vieraana haastattelemassa tuoreiden elokuvien tekijöitä. Kaikkien aikojen menestyksekkäimmän ranskalaisen elokuvan Koskemattomien vaikutus näkyy jo siinä, mitä Suomeen harkitaan levitykseen.

Koskemattomat ei ollut Suomessa sellainen jättihitti kuin monissa muissa maissa, mutta marraskuussa ensi-iltansa saanut elokuva pyörii joissain teattereissa edelleen.

Kirjoitin Koskemattomista tähän blogiin, kun se oli ensimmäisellä esitysviikollaan.

Elokuva on sympaattinen, tunteellinen ja ehkä turhankin imelä – mutta selvästi koskettaa monia.

Tanskalaiskollegani kertoi, että siellä Koskemattomat on saanut jo 300 000 katsojaa. Mikä mielenkiintoisinta, se on saavuttanut myös teini-ikäiset. Afrikkalaistaustaista Drissiä näyttelevä Omar Sy on nyt tähti.

Siksi elokuva The Other Side of the Tracks on hankittu levitettäväksi Pohjoismaissa. Näin sen Unifrancen tapahtumassa. Kyseessä on hyvin tavanomainen ranskalainen poliisikomedia. Tällaisia tehdään useita joka vuosi, eikä niitä nähdä leffateattereissa juuri Ranskan ulkopuolella.

Tuo The Other Side of the Tracks oli viimeinen Syn elokuva, jonka hän teki ”vanhalla liksalla”, se kuvattiin Koskemattomat-buumin alkamisen aikoihin. Syn vuoksi leffan uskotaan menestyvän teattereissa esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa – mitään muuta erityistä myyntivalttia sillä nimittäin ei ole. Katsotaan, jos Suomessakin.

Sy on jo värvätty ensi vuonna valmistuvaan X-Men -supersankarileffaan Hollywoodiin. Mutta ehkä Sy ei ole meillä vielä sen luokan näyttelijä, että hänellä myytäisiin rutiininomaista ranskalaista kyttäkomediaa teineille. Meillä Koskemattomat on vedonnut ennen kaikkea varttuneempaan väkeen. Koskemattomien katsojamäärä on jäämässä 70 000 tienoille. Ranskalaiselle elokuvalle, jonka pääosien näyttelijät eivät edes ole tuttuja nimiä (elokuvaharrastajat tosin muistanevat toisen päähenkilön esittäjän Francois Cluzetin ainakin naamalta) se on sllti erittäin hyvä tulos.