Koirat eivät käytä housuja: suomalaista sadomasotraumaterapiaa Cannesin glamourin vastapainona

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jukka-Pekka Valkeapään uusi elokuva Koirat eivät käytä housuja saa tänään maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla. Aamulla se esitettiin lehdistölle ja illalla on gaalanäytös.

Elokuva kuuluu Director’s Fortnight -sarjaan, eli se ei kilpaile Kultaisesta palmusta. Esityssarja on rinnakkainen virallisen, Thierry Fremauxin johtaman ohjelmiston kanssa.

Usein asemaa Cannesissa ja lopulta nousua kilpasarjaan pedataan nimenomaan Director’s Fortnightin kautta: sinne ovat ensimmäiset Cannes-elokuvansa saaneet esimerkiksi Martin Scorsese ja Aki Kaurismäki. Esityssarjassa on usein mukana sellaisia vähemmän salonkikelpoisia elokuvia, joiden tyylillinen rosoisuus ei aivan salli niiden nousta official selectioniin.

Koirat eivät käytä housuja sopii Director’s Fortnightin ronskiin kattaukseen oivallisesti. Se on satumainen tarina sadomasokistisesta suhteesta, mutta enemmän elokuva surusta ja yksinäisyydestä.

Pekka Strangin näyttelemä kirurgi Juha on menettänyt vaimonsa. Juha kokee syyllisyyttä ja vajoaa masennukseen tai kaipuuseen. Ehkä kuolemankaipuuseen.