Kohtaamisia Frank Millerin kanssa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Sarjakuvakäsikirjoittaja, -piirtäjä ja nykyään myös elokuvaohjaaja Frank Miller on kiistelty, mutta lahjakas tyyppi. Miller ei kauheasti välitä siitä, mitä hänestä ajatellaan.

Toukokuussa 2005 Cannesin festivaaleilla kilpasarjassa oli Millerin yhdessä Robert Rodriguezin kanssa ohjaama Sin City. Millerin menestyssarjakuviin perustuvasta elokuvasta tuli myöhemmin kohtuullinen menestys.

Elokuvantekijöiden ja tähtien marssia Cannesin gaalanäytöksiin kuvataan televisioon. Siinä punaisella matolla myös toinen alkoholin ystävä, Aki Kaurismäki innostui aikanaan tanssiaskeliin. Sin Cityn näytökseen kävellessään Miller oli ilmiselvästi juopunut.

Seuraavana päivänä oli Sin Cityn pressioperaatioiden vuoro. Menin hieman ennen puoltapäivää Carlton-hotelliin varmistamaan omat tarkat haastatteluaikani. Kun odottelin hissiä, viereeni horjui tutunnäköinen mies. Millerhän se siinä.

Kuuluisuuksia Carltonissa näkee paljonkin, ei siinä mitään, mutta Miller oli tuhannen päissään ja suputti kainalossaan olleelle daamille I love youta niin kovaan ääneen, että se kuului metrien päähän. Pariskunta haisi viinalle ja oli ilmiselvää, ettei kumpikaan ollut nukkunut edellisenä yönä: Millerillä oli sama smokki kuin illalla punaisella matolla heiluessa ja naisellakin näyttävä iltapuku.

Kummankin vaatteet olivat jo hieman reissussa rähjääntyneet. Juuri nyt pystyssä pysyminen oli heille ilmeisen vaativa tehtävä. Onneksi he saivat tukea toisistaan.

Olin häkellyksissä, en vähiten siksi, että minun oli määrä haastatella myös Milleriä muutaman tunnin kuluttua.

Hissi saapui. Miller ja nainen valuivat sisään. En kehdannut mennä mukaan. Olen katunut sitä nämä vuodet – tarina olisi varmasti parempi, jos olisin seurannut tilannetta hetkenkin pidempään.

Näin äsken
The Spirit -elokuvan

Iltapäivällä tehtiin haastattelurundeja ja Miller oli suoriutunut paikalle. Hän oli vaihtanut vaatteet ja vaikutti hieman pirteämmältä. Hän suoritti haastattelunsa yhdessä Rodriguezin kanssa.

Rodriguez piti pokkansa, kun hyväntuulinen Miller paasasi vieressä juttujaan ja puhui tuon tuostakin kollegansa päälle. Huoneen nurkassa sirkusta tarkkaili jonkinlaiseksi esiliinaksi käsketty nuori nainen, jonka jännittynyt, suorastaan pelokas ilme olisi ollut kuvaamisen arvoinen.

”Frank on ottanut Rivierasta kaiken irti”, kommentoi Sin Cityssä näyttelevä Brittany Murphy nauraen heleästi, kun asia tuli myöhemmin hänen kanssaan puheeksi.

Kirjoitan tätä newyorkilaishotellissa perjantai-iltana. Näin juuri Millerin ohjaaman The Spirit -elokuvan, joka on filmatisointi Will Eisnerin sarjakuvista.

Huomenna olisi tarkoitus tavata Miller.

Frank Milleriä
odotellessa

Elokuvaesityksen jälkeen juttelin Sonyn koeteatterin aulassa brittiläisen Empire-lehden toimittajan kanssa. Hän kertoi, että The Spiritistä oli ollut muutamaa päivää aiemmin Lontoossa pieni pressitilaisuus. Miller oli paikalla. Ja toimittajien edessä tukevassa kännissä jo aamuyhdeksältä.

On mielenkiintoista nähdä, minkälainen Miller saapuu Waldorf-Astorian sviittiin.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä