Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Kiusaaminen vai konsolipelit

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 24.9.2008 08:53

Juuri samaan aikaan eilen iltapäivällä, kun tiedot Kauhajoen traagisista tapahtumista ja joukkomurhan laajuudesta alkoivat levitä, esitettiin Helsingin Kinopalatsissa virolaisen Ilmar Raagin elokuvaa Klass eli The Class, suomeksi Luokka. Se kuuluu Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistoon. Esitysaika oli luonnollisesti sattumaa.

Raagin fiktiivinen elokuva on kärjistetysti sanoen kuvaus koulusurmista ja niihin johtavista tapahtumista. Mutta on osuvampaa kutsua sitä elokuvaksi koulukiusaamisesta ja sen seurauksista.

Tarinassa luokan kovat menestyjätyypit alistavat syrjäänvetäytyvämpiä poikia. Kiusatut ovat päähenkilöitä. Katsoja samastuu nöyryytetyksi joutumiseen, sosiaalisen arvon menettämiseen, päivittäiseen rääkkiin. Alistetun asema tuntuu pahalta, ja kiusaajille toivoo läksytystä. Sehän on tietysti mahdotonta, koska kiusaaminen ei näy koululaisten oman piirin ulkopuolelle, ja jos vähän näkyykin, ei vaikuta kauhean vakavalta.

Lopussa kiusatut tarttuvat aseisiin. Kyse ei ole sankarillisuudesta. Väkivaltainen tilanne onkin katastrofi, mikään ei mene niin kuin piti, kipu ja kuolema eivät tuo alistetuille vallan ja voiman tunnetta ja katsojalle puhdistavaa katarsista, vaan näyttäytyvät inhottavina ja lopullisina asioina. Viattomatkin saavat kärsiä. Painajainen vain pahenee.

Kun Raagin elokuva sai ensi-iltansa Virossa, siitä sanottiin, että tuo on amerikkalainen aihe, ei tuollaista tapahdu Euroopassa. Se oli ennen Jokelaa, viime vuoden maaliskuussa.

Raagin elokuva (jota ei pidä sekoittaa samannimiseen, Cannesissa voittaneeseen ranskalaisdraamaan) ei ole mestariteos, mutta ei siinä ole mitään kyseenalaistakaan – toisin kuin Kauhajoen kaupunginjohtajan Antti Rantakokon lausunnossa STT:lle. Rantakokko etsii syitä Kauhajoen tapahtumille internetistä ja konsolipeleistä.

Vika ei siis Rantakokon mukaan ole kiusaamisessa eli yhteisön sisällä. On kätevämpää löytää syy peleistä ja netistä, ne ovat helppoja maaleja, ulkomaista hapatusta.

En ymmärrä, miten minkään konsolipelin pelaaminen voisi johtaa itsemurhaan – siitähän Kauhajoen tapahtumissa on tekijän kannalta ensisijaisesti kyse. Kuten Pekka-Eric Auvinen, hän ei ajatellut pakenevansa eikä suunnitellut jäävänsä itse henkiin. Merkityksettömältä tuntunut elämä loppui ryminällä. Pitäisi puhua ”laajennetusta lööppi-itsemurhasta”, kuten Jukka Relander Metro-lehden kolumnissa tiivisti.

Enkä ymmärrä, miten kukaan voi vilpittömästi edes kuvitella, että konsolipelit ja internet olisivat keskeinen syy itsemurhaan ja murhiin. Sietämätön epätoivo tulee jostain aivan muualta. Ihmisviha syntyy eristetyssä tai eristetyksi itsensä tuntevassa yksilössä.

Ehkä Rantakokon pitäisi katsoa The Class ja samastua päähänpotkitun asemaan. Ehkä monien muidenkin pitäisi, jos halutaan pohtia syitä koululaisen laajennettuun itsemurhaan, eikä vain keräillä poliittisia irtopisteitä.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Hyvä Kinnunen, hyvä kirjoitus.
Toivoisin, että vihdoin me vanhemmat ottaisimme myös vastuun jälkikasvustamme, yhdessä kaikkien viranomaisten ja päättäjien kanssa (mehän ne ollaan valittu). Ymmärrän jos lapsi/nuori joka on kiusattu, eikä ole siihen mitään apua saanut, ei edes omilta vanhemmiltaan, alkaa vihata koko yhteiskuntaa ja ihmisrotua.
Ehkä Rantakokolla ei ole aikaa katsoa elokuvia tai muutenkaa perehtyä syvällisemmin lasten ja nuorten pahoinvointiin, koska vaalit ovat tulossa. Netin ja konsolipelien syyttäminen on kaikista helpoin vaihtoehto.

Nyt poliisi tutkii tehostetusti nettiä kuukauden ajan. Ihan kuin jokin katumusharjoitus… Todelliset ongelmat ovat muualla, mutta netti voi toki antaa malleja, jos siellä vain pörrää. Poliisit kadulle kohtaamaan nuoria ja kuuntelemaan. Siellä kuulee kyllä ,jos joku koulukaveri viihtyy liikaa virtuaalimaailmassa tai puhuu levottomia tai rakastaa väkivaltaa enemmän kuin lähimmäisiään.

Eivätkö nämä kaikki koulutappajat ole olleet kiusattuja? Kiusaaminen on vaikea asia kenenkään poliitikon, olkoon sitten vaikka kaupunginjohtajan, myöntää tai ratkaista. Mutta internet tai elokuvat tai pelit ovat hyvä vihollisia, ja niistä puhumalla vastuu siirtyy aina jonnekin muualle.

Suomalaiset poliitikot eivät ole ainoita, jotka siirtävät vastuuta mielellään muualle. Aika moni lapsen vanhempikin tekee sen: kyllä minä, mutta kun se netti, kyllä minä, mutta kun nuo lapsen kaverit, kyllä minä mutta kun se koulu…

koomikko doug stanhope kiteytti hyvin vaikkakin kärjistetysti amerikkalaisten koulutragedioiden perimmäiset syyt ja motiivit: ”when the bullets start flying, it’s payback, motherfucker. look who’s giving the wedgies now” ja (ulkomuistista suomennos) ”olin jokseenkin kateellinen ampujille, sillä se oli alun perin minun ideani. kun seuraavassa luokkakokouksessa minulta kysytään, mitä olet tehnyt kaikki nämä vuodet, vastaan ’ladannut lippaita'”.

Ettekö te vieläkään ymmärrä KIUSAAMINEN pitää saada loppumaan!!! VAlPAS VALVOJA opettaja välitunnilla pihalle oppilaiden keskelle. On paljon keinoja jotka ei maksa mitään vain pientä ylimääräistä vaivaa. Jos ette taaskaan tee mitään toistuu ampumiset ja jos ei asetta saa ne rakentaa pommeja Toimikaa päättäjät nopsaan eikä vasta ensi vuonna. Eikö kiusatun ihmisen tuska liikauta teitä yhtään!!!!!!???????

Näyttää siltä että Saaren tapauksessa kiusaaminen on juurisyy. 10 sivullista sai Matin kiusaajien ja Matissa patoutuneen vihan osakseen.

Kiusaajien, jotka usein pysyvät tekojensa kanssa salassa, olisikin nyt aika katsoa peiliin ja miettiä mitä heidän salassa ja julkisesti tekemänsä kiusaaminen voi saada aikaan.

Ase kädessä kiusaaminen on kyllä pahinta laatua. Tulee päähän reikiä. Opettajille käsiaseet, niin loppuu tuollainen.