Kiinan elokuvasensuuri kiristyy ja ensi-iltoja katoaa kalenterista, mutta Renny Harlin porskuttaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Neljä isoa kiinalaiselokuvaa vedettiin kesällä pois teattereista juuri ennen ensi-iltojaan.

Historialliset sotaelokuvat The Eight Hundred ja The Hidden Sword ovat budjeteiltaan Hollywoodin isohkojen spektaakkelituotantojen tasoa. Better Days on draama ja The Last Wish komedia.

Kesäkuussa Better Daysin levitys peruttiin kolme päivää ennen odotettua ensi-iltaa ja The Eight Hundredin – näistä tuotannoista korkeaprofiilisimman – kymmenen päivää ennen ensi-iltaa. Heinäkuussa oli The Hidden Swordin ja The Last Wishin vuoro.

Kiinalainen elokuvasensuuri on poikkeuksellisen vaikeasti hahmotettava asia. Ulkomaisten elokuvien osalta sensuuri on tiukkaa, mutta kohtuullisen selkeää. Bohemian Rhapsodysta poistettiin homouteen viittaavat kohtaukset. Rocketmania ei levitetä.

Kiinalaiselokuvien kohtalot voivat olla mystisempiä. Niiden käsikirjoitukset pitää toki tarkastuttaa ja elokuvat esittää viranomaisille ennen tuotanto- ja levityslupaa. Aiemmin tästä sisältöjen ohjaamisesta hallinnolle mieluiseen suuntaan vastasi oma virastonsa, mutta viime vuonna tehtävä annettiin mitään häpeilemättä suoraan Kiinan kommunistisen puolueen pr-osastolle.