Kaurismäen Tyttökuningas: brittikriitikon mukaan "kuin kadonnut Monty Python-sketsi"

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Oli pitkään erittäin harvinaista, että suomalaiselokuva pääsee elokuvateattereihin Iso-Britanniassa. Sikäläisille kankaille on levitetty Aki Kaurismäen teosten ohella Big Game, Rare Exports ja Paha maa sekä viimeksi tietenkin Hollywood-studion levittämä Angry Birds -elokuva. Animaatioista on levitetty myös Niko – lentäjän poika ja Muumit Rivieralla.

Suomalais-kanadalais-saksalais-ranskalais-ruotsalaisena yhteistuotantona syntynyt, Mika Kaurismäen ohjaama epookki Tyttökuningas tuli kuitenkin levitykseen Iso-Britanniassa juhannusviikonloppuna. (Levitys oli suppea ja siitä kohta lisää.)

Tyttökuninkaan suomalaisuusaste on tosin hieman mutkikas juttu. Kuvauspaikka oli Turku ja suurin yksittäinen siivu rahoituksesta on Suomesta, mutta silti vain noin kolmannes. Työryhmäkin oli koottu pitkälti eri puolilta Eurooppaa sekä Kanadasta. Suomalainen tämä elokuva on ainakin jos sitä ei voida kotimaattomaksi tai monikansalliseksi laskea.

Palataanpa Britanniaan. Siellä arvostelut olivat pääasiassa tylyjä tai erittäin tylyjä.

Time Outin Tom Huddleston antoi Tyttökuninkaalle yhden tähden. Hän ei keksi elokuvasta mitään positiivista sanottavaa. ”Kuin huonosti ohjelmoitujen robottien esittämä Game of Thrones”, Huddleston ilkeilee.