Katsojat eivät halua jatko-osia? Sallikaa mun nauraa (valitettavasti)

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jos olisi aivan pakko vastata yhdellä sanalla kysymykseen, pidänkö elokuvien jatko-osista, vastaus olisi varmaankin en.

Kysymys on liian laaja, jotta siihen olisi mieltä vastata. Haluaisinko taitavan elokuvantekijän jatko-osan kiinnostavalle teokselle – kyllä kiitos. Tähtien sota -elokuvasarjassa parasta on edelleen kakkososa Imperiumin vastaisku, ja vanhan viisauden mukaan myös Kummisetä -trilogiassa kakkososa on laadullisesti ykkönen. Lisää: Pusher 2, Mad Max Fury Road, Bad Boys 2, Tropa de Elite II. Tietenkin myös esimerkiksi James Bond– ja Baby Cart -sarjojen parhaat osat ovat muita kuin ensimmäinen. Tulipa listattua väkivaltaisia nimikkeitä, joten lisätään Toy Story 2.

Edes laimealta vaikuttavia jatko-osia on hölmöä väittää ”turhiksi”. Jatko on mitä todennäköisimmin tuote, ja kuka päättää, onko tuote ”turha”? Tietenkin sen kohdeyleisö, tuotteen kuluttajat, yksilöinä. Jos jatko-osa floppaa, sitten se ehkä saattoi olla ”turha” tavalla, jota mikään itsenäinen elokuva ei ole.

Jatko-osien tekeminen Hollywoodissa on lähtenyt lapasista. 1980-luvulla vuoden katsotuimpien listoilla oli pari jatko-osaa per vuosi, nyt listoilla on lähes pelkästään jatko-osia tai elokuvasarjoiksi jo alunperin suunniteltujen franchise’ien avausosia.

Mutta!