Katastrofielokuva 2012: Emmerich tappaa paavin, mutta säästää Mekan

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tuhoelokuviin erikoistuneen Roland Emmerichin uudessa spektaakkelissa 2012 itse paaviltakin lähtee henki, mutta fatwan pelossa Emmerich ei kajonnut Kaabaan.

Näin koosteen 2012:sta muutama viikko sitten Berliinissä. Elokuva (tässä traileri) suurtuhosta, joka pistää valtaosan maapalloa tasaiseksi mayaintiaanien ennustamana päivänä parin vuoden kuluttua. Meininki on samantapaista kuin Emmerichin The Day After Tomorrowissa, mittakaava on vaan vielä isompi.

Huomioni kiinnitti kohtaus, jossa maanjäristykset ovat ehtineet Vatikaaniin asti. Kuvassa voi huomata, että kauhistuneelle kansalle puhunut paavi putoaa alas korkealta parvekkeelta, kun talo alkaa sortua. Punainen nuttu vain vilahtaa – tervemenoa, paavi.

Yksityiskohta on pieni, mutta tarkoituksella tehty.

”Minulle näytettiin tuo kohtaus [tehosteiden valmistuttua] ja kysyin, missäs paavi on? Kaipaan häntä! Hän oli äsken tuossa parvekkeella puhumassa ja nyt ei ole, joten minne hän on muka livahtanut? Joten hänet lisättiin sinne”, Emmerich kertoi naureskellen.

”Monet varmasti suuttuvat. En välitä. Paavikin on ihminen kun kaikki muut. Ja hän on kahjo.”

Julkihomo Emmerich latasi täyslaidallisen Vatikaania vastaan.

”Minusta katolinen kirkko on ongelma. He tekivät viimeisimmästä paavista, siitä puolalaisesta pyhimyksen. En voi käsittää – pyhimyksen, vaikka hän kielsi afrikkalaisia käyttämästä kondomeja. Uskomatonta!”

En älynnyt kysyä, entäs sitten muut uskonnot, mutta Scifiwiren haastattelussa selviää, ettei Emmerich tappokäskyn pelossa uskaltanut kajota muslimien pyhiinvaelluskohteesen, Mekassa sijaitsevaan Kaabaan.

”Well, I wanted to do that, I have to admit, but my co-writer Harald said I will not have a fatwa on my head because of a movie. And he was right. … We have to all … in the Western world … think about this. You can actually … let … Christian symbols fall apart, but if you would do this with [an] Arab symbol, you would have … a fatwa, and that sounds a little bit like what the state of this world is”, Emmerich kertoo saitilla.

Ironista.

2012 ensi-illassa 13.11.