Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Katastrofielokuva 2012: Emmerich tappaa paavin, mutta säästää Mekan

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 4.11.2009 08:21

Tuhoelokuviin erikoistuneen Roland Emmerichin uudessa spektaakkelissa 2012 itse paaviltakin lähtee henki, mutta fatwan pelossa Emmerich ei kajonnut Kaabaan.

Näin koosteen 2012:sta muutama viikko sitten Berliinissä. Elokuva (tässä traileri) suurtuhosta, joka pistää valtaosan maapalloa tasaiseksi mayaintiaanien ennustamana päivänä parin vuoden kuluttua. Meininki on samantapaista kuin Emmerichin The Day After Tomorrowissa, mittakaava on vaan vielä isompi.

Huomioni kiinnitti kohtaus, jossa maanjäristykset ovat ehtineet Vatikaaniin asti. Kuvassa voi huomata, että kauhistuneelle kansalle puhunut paavi putoaa alas korkealta parvekkeelta, kun talo alkaa sortua. Punainen nuttu vain vilahtaa – tervemenoa, paavi.

Yksityiskohta on pieni, mutta tarkoituksella tehty.

”Minulle näytettiin tuo kohtaus [tehosteiden valmistuttua] ja kysyin, missäs paavi on? Kaipaan häntä! Hän oli äsken tuossa parvekkeella puhumassa ja nyt ei ole, joten minne hän on muka livahtanut? Joten hänet lisättiin sinne”, Emmerich kertoi naureskellen.

”Monet varmasti suuttuvat. En välitä. Paavikin on ihminen kun kaikki muut. Ja hän on kahjo.”

Julkihomo Emmerich latasi täyslaidallisen Vatikaania vastaan.

”Minusta katolinen kirkko on ongelma. He tekivät viimeisimmästä paavista, siitä puolalaisesta pyhimyksen. En voi käsittää – pyhimyksen, vaikka hän kielsi afrikkalaisia käyttämästä kondomeja. Uskomatonta!”

En älynnyt kysyä, entäs sitten muut uskonnot, mutta Scifiwiren haastattelussa selviää, ettei Emmerich tappokäskyn pelossa uskaltanut kajota muslimien pyhiinvaelluskohteesen, Mekassa sijaitsevaan Kaabaan.

”Well, I wanted to do that, I have to admit, but my co-writer Harald said I will not have a fatwa on my head because of a movie. And he was right. … We have to all … in the Western world … think about this. You can actually … let … Christian symbols fall apart, but if you would do this with [an] Arab symbol, you would have … a fatwa, and that sounds a little bit like what the state of this world is”, Emmerich kertoo saitilla.

Ironista.

2012 ensi-illassa 13.11.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kun kerran ID4 & Day After Tomorrow tuli katsottua isolta kankaalta, niin eihän tätäkään voi jättää väliin. Joku siinä aina vaan kiehtoo, kun laitetaan paikkoja palasiksi isolla kädellä.

Toivotaan, että sitten joku kaheli pistää samanlaiset uhkaukset tuosta Vatikaanin posautuksesta Rolandille, kuin mitä pelkäsi muslimien tekevän.

Muslimit ovat tuoneet trendin, että väkivallalla uhkailulla saa tahtonsa läpi. Hienoa. Ruotsissahan jo uhattiin pommi-iskulla Sharia-lakia vaatinutta muslimimielenosoitusta. Mielenosoitusta ei sitten järjestettykään. Siitä se vielä lähtee. Asialla pitää tehdä nyt jotain, ennenkuin on liian myöhäistä.

Tämä nähty eilen. Elokuvassa oli kaikki, niin tuho kuin siirappikin, tehty isommin ja dramaattisemmin kuin edellisessä maailmanlopun kuvauksessa, Day After Tomorrowssa. Väittäisin myös, että leffalla on paikkansa elokuvahistorian toistaiseksi suurimpana ja kalleimpana camp-huumorin kukkasena.