Kasarinostalgian ykkösnimi John Hughes on kuollut

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Breakfast Clubin, She’s Having a Babyn ja Ferris Buellerin seikkailujen tekijä, mies joka nosti Matthew Broderickin ja Molly Ringwaldin tähdiksi, on poissa. John Hughes kuoli toissapäivänä 59-vuotiaana.

Tuottajana, käsikirjoittajana ja ohjaajana menestynyt Hughes on nuoruuden leffanostalgian ykkösnimi useimmille vuosien 1967 ja 1973 välillä syntyneille tuttavilleni, jotka olivat otollisessa iässä Hughesin huippuvuosina 1980-luvulla.

Muutamaa vuotta nuorempana voin itse myöntää, että Breakfast Clubin tv-esitys oli aikanaan kova juttu ja Ferris Bueller vaihtaa vapaalle tuntui kuudesluokkalaisesta tajunnanräjäyttävältä.

Mutta kun yritin katsoa Buelleria uudelleen jokunen vuosi sitten, ei loitsusta ollut enää jälkeäkään. Faijalla hommat hanskassa jäi kesken noin vartin kohdalla.

Eikä muidenkaan Hughes-elokuvien pariin jaksaisi nyt palata muuten kuin tutkimusmielessä. Ne kieltämättä tavoittivat hienosti 1980-luvun pastellihenkeä, mutta jos Judd Apatow on nykytekijöistä Hughesin lähin hengenheimolainen, niin täytyy sanoa, että ainakin yhdellä saralla maailma ja elokuva-ala ovat kehittyneet roimasti. (Vaikka kukaan tuskin kutsuisi Apatowia muistokirjoituksessa ”teiniangstin bardiksi.”)

Okei, myönnetään, että Vauhdilla Chicagoon toimii yhä mainiosti, mutta siitäkin saa kiittää ennen kaikkea Steve Martinia ja John Candya.