Karlovy Vary 2013: "Koko Eurooppa koostuu nyt Yhdysvaltojen satelliittivaltioista", jyrähti Oliver Stone

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Missä Oliver Stone, siellä provokaatio. Amerikkalaisohjaaja toi Karlovyn Varyn elokuvajuhlille Tsekkiin uuden televisiosarjansa, joka antaa Yhdysvaltojen lähihistoriasta ruman kuvan. Stonella riitti sanottavaa myös Edward Snowdenin tilanteesta. ”Snowden on sankari”, Stone sanoi lehdistötilaisuudessaan. ”Se, ettei hänelle tarjota turvapaikkaa osoittaa, että koko Eurooppa koostuu nyt Yhdysvaltojen satelliittivaltioista.”

Tapaus Snowden on Stonelle viimeisin osoitus myös Yhdysvaltojen suunnasta.

Stone haukkui Barack Obaman lyttyyn.

”Valkoista taloa pyörittävät pukuihin sonnustautuneet mielipuolet”, Obamaa vuoden 2008 vaaleissa kannattanut ohjaaja kuvaili.

”Obama ei ole pitänyt kiinni lupauksistaan.”

Elokuvantekijän ristiriitainen suhde isänmaahansa kulminoituu suurtyössä, jota tehtiin yli puoli vuosikymmentä. Stonen ja professori Peter Kuzniakin kymmenosainen dokumenttisarja The Untold History of the United States valmistui viime vuoden lopulla.

Se käsittelee ennen kaikkea toisesta maailmansodasta alkanutta laajenemista ja maailmanpoliisiasemaa. Sarjan mukaan Yhdysvallat on nyt imperiumi, joka vain odottaa luhistumistaan. Stonen vihollinen ei ole Amerikka, vaan jingoismi eli amerikkalainen ekseptionalismi.

Sarja ei ole kattava historiikki, vaan kahden esitetyn jakson perusteella tehokas mutta hieman uuvuttava lista asioista, jotka Yhdysvallat on tehnyt moraalisesti väärin. Keskeinen pahoittelun aihe on se, että Franklin D. Rooseveltin kuoltua presidentiksi tuli Harry Truman, joka pommitti Japania ydinasein, vaikka antautuminen olisi ollut todennäköistä ilmankin. Maltillisempi ja kokeneempi varapresidentti Henry Wallace ei olisi tehnyt sitä, Stone uskoo – ja näin paitsi ydinuhrit, myös koko kylmä sota olisi vältetty.

Kovat faktat ovat oikein, niiden tulkinta ja johtopäätökset varsin subjektiivisia.

Samoilla linjoilla on myös Stonen seuraava elokuva, jahka se saadaan tuotantoon. Kehyksenä on taas kerran Vietnam. My Lain verilöylystä kertova Pinkville piti tehdä jo kuusi vuotta sitten.

”Pääosassa piti olla Bruce Willis. Hän lähti elokuvastamme kaksi viikkoa ennen kuvauksia. Minun ei ehkä pitäisi sanoa ääneen, mitä tuosta tempusta ajattelen”, Stone kertoi.

Pinkvilleä käsikirjoitti tuolloin suomalainen Mikko Alanne.

”Nyt meillä on uusi käsikirjoitus. Nuori käsikirjoittajamme on taitava käsittelemään pelon tunnetta. Budjetti on pienempi. Elokuva on trillerimäisempi. Se kertoo siitä miltä My Lain kauheudet tuntuivat siellä olleille.”

Eräänlainen kauhuelokuva sodasta, siis.

”Nuoret ovat kiinnostuneempia historiasta, jos se kerrotaan kaikessa kauheudessaan”, Stone kuvaili.

”Maamme historia on kirjoitettu Disney-versioksi, jossa Amerikka on aina oikeassa. Mutta sen voisi kertoa myös kauhuelokuvana. Uskon, että nykyajan yleisö on kiinnostunut sellaisesta kerrontatyylistä.”

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen