Karlovy Vary 2012: pienen budjetin suuret saavutukset eli elokuvaa intohimosta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Karlovy Varyn festareilla näkemäni hyvä islantilainen tie-elokuva Either Way ja erinomainen newyorkilainen draamakomedia The Unspeakable Act eivät tule Suomessa teatterilevitykseen. Se tuskin järkyttää tekijöitä, jotka ovat jo saaneet elokuvansa esille paremmin kuin ehkä uskalsivat toivoa. Nykyään kengännauhabudjetillakin voidaan tehdä ammattilaistason jälkeä, ja joskus onnistumiset ovat loistokkaita.

1980-luvulle sijoittuvassa Either Wayssa kaksi kaverusta maalaavat Islannin karussa luoteisnurkassa merkintöjä maantiehen ja tietävät toisistaan asioita, joista ehkä olisi parempi olla vaiti. Lakoninen komedia on hauska ja kekseliäs.

The Unspeakable Act on vähäeleinen, mutta hetkittäin nerokkaan hauska teinitytön kasvutarina, jota on verrattu Eric Rohmerin elokuviin – itse nostaisin nykykatsojille tutumpina rinnalle Noam Baumbachin ja hitusen Todd Solondzin mustaa huumoria. Kyseessä on muuten myös ensimmäinen elokuva, jossa alussa raa’alta, liian kontrastiselta tuntuva korjaamaton ja kirkas digikuvaus ei häirinnyt allekirjoittanutta koko ajan, vaan unohtui, sillä tarinan imu oli riittävä.

Suomessakin on viime aikoina tehty tavallista pienemmällä rahalla ammattilaiselokuvia, joista on tullut taiteellisia ja/tai yleisömenestyksiä, esimerkkeinä Postia pappi Jaakobille ja Hyvä poika.

Either Way ja The Unspeakable Act on tuotettu vielä huokeammalla.

The Unspeakable Act maksoi noin 40 000 euroa (raha-asiassa lähin kotimainen vertauskohde on siis amatöörien Mitä meistä tuli) ja ohjaaja-kirjoittaja-leikkaaja-tuottaja Dan Sallitt maksoi viulut omasta pussistaan. Uhkapelin tulos on yksi viime vuosien mukavimmista jenkki-indie-yllätyksistä, älykäs ja aikuinen tarina, jonka viihdyttävyydestäkään ei ole tingitty.

150 000 euron budjetilla (50 000 minikokoisen ammattilaistiimin alle kolmen viikon kuvauksiin ja 100 000 jälkituotantoon) toteutettu Either Way ei tehnyt aivan yhtä suurta vaikutusta kun sen nyt Karlovy Varyssa varsin nauravaisen, nuoren yleisön kanssa näin – mutta joihinkin muihin se on tehnyt.

David Gordon Green on nimittäin jo ohjannut Either Waysta amerikkalaisversion, jonka pääosia esittävät Emile Hirsch ja Paul Rudd.

Nämä elokuvat kannatti tehdä, koska ne ovat hyviä.

Ne kannattivat myös taloudellisesti. Pienikin Yhdysvaltojen levityssopimus tekee The Unspeakable Actista tuloksellisen ja Sallitt pääsee maksamaan näyttelijöilleenkin. On selvää, että vaikka Either Wayn jenkkiversio Prince Avalanche on sekin sikäläisittäin pienibudjettinen, maksetaan islantilaisille pelkistä remake-oikeuksista takuulla enemmän kuin 150 000 euroa.

Jotkut elokuvat voi kertoa hyvin pienellä rahalla, jos vain on intohimoa, ideoita ja sisäinen pakko tehdä.