Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Karlovy Vary 2011: suuri tuntematon Jerzy Skolimowski

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 5.7.2011 10:01

Puolalainen, mutta hyvin kansainvälisen uran tehnyt Jerzy Skolimowski on parhaiden elokuviensa tason huomioiden aivan häpeällisen huonosti tunnettu tekijä. Eri kausien Skolimowskia oli tarjolla täällä Karlovy Varyssa.

Näin täällä ensimmäistä kertaa Deep Endin, Skolimowskin vuonna 1970 Lontoossa ohjaaman draaman seksuaalisista jännitteistä lontoolaiskylpylän työntekijöiden välillä. Aikanaan sitä on levitetty meillä nimellä Hyväilysi kosketus. 15-vuotias poika käy kuumana itseään vanhempaan, vapaamieliseen tyttöön, joka tekee hänestä vähän pilkkaakin. Mutta kiihkoa ei voi kahlita.

Elokuva on harvinaisen energinen, täynnä huumoria ja jännitteeltään huikea. Lopulta se kääntyy yhä synkemmäksi, vaivattomasti ja luonnollisesti. Se on unohdettu klassikko, kuten Sight & Sound -lehdessä on taannoisen brittiuusintaensi-illan yhteydessä hehkutettu.

Ensimmäinen näkemäni Skolimowski oli Huuto, eräänlainen kauhutarina vuodelta 1978. Siinä mies väittää osaavansa tappaa mystisellä, alkukantaiselta heimolta opitulla äänellä. Ohjaaja käyttää asetelmaa ihmisten välisten, usein irvokkaiden valtasuhteiden käsittelemiseen – teema, joka hallitsee Deep Endiäkin.

Uusi Essential Killing, josta kirjoitin jo viime vuoden Venetsian festivaaleilta (se oli tapahtuman kärkeä, ehkä paras siellä näkemäni elokuva) on aivan omanlaatuisensa takaa-ajotarina, yhdistelmä brutaalia actionia ja maalauksellista art house -erätarinaa. Huomaan yrittäväni lokeroida elokuvaa, joka ei sellaista salli. Vincent Gallo loistaa pääosassa kirkkaasti ja harvinaisen vapaana oman egonsa painolastista.

Jo näiden kolmen perusteella on helppo nostaa Skolimowski todella korkealle. Mubi-sivuston Auteur’s Notebookin haastattelussa hän kertoo itse urastaan ja elokuvistaan.

Skolimowskikin on viettänyt pääosan viimeisestä parista vuosikymmenestä kuvataiteilijana ja menestynyt. Haastattelussa hän kertoo, kuinka tuntee vetoa enemmän sinne kuin elokuvantekoon.

Ohjaaja tunnetaan toki vakavimmissa filmihullupiireissä, mutta muuten hän on nobody. Joskus suurillekin käy näin: tunnustusta heruu sieltä täältä silloin tällöin, kruunua ei koskaan.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Toinen, merkittävä -wski -päätteinen, jonka sopisi nousevan parempaan tietoisuuteen on Andrzej Zulawski.

Zulawskin Possession on yksi all time top 20-elokuvistani, sinne joukkoon ei Skolimowskikaan yllä. Molemmat ovat ohjanneet merkittävimmät työnsä maanpaossa, samoin kuin puolalaisista tietenkin Polanski.

Melkoista kulttimainetta nauttiva Deep end on vuosikausia vältellyt kotivideojulkaisua(syynä muistaakseni musiikkioikeudet?)mutta parin viikon päästä englannissa olisi tulossa blu-ray/dvd paketti.

Deep Endin soundtrack muuten koostuu Cat Stevensin ja Canin musiikista, ei mikään ihan vähäpätöinen yhdistelmä.

Skolimowski viihdytti yleisöä keskustelutilaisuudessa Tokiossa EU Film Daysilla touko-kesäkuun vaihteessa. Todellinen tarinankertoja – joka leffan teosta oli joku mielenkiintoinen episodi kertoa. Siinä mielessä hyvin festariystävällinen ohjaaja.

Näitä luetaan juuri nyt