Kansallissankari, pervotaiteilija Tom of Finland ja suuri elokuvayleisö

Touko Laaksonen on eroottisen campin mestari ja rajujen homofetissien piirtäjä, jonka taidetta ei voi kutsua kovin ”kansalliseksi”.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Touko Laaksonen on eroottisen campin mestari ja rajujen homofetissien piirtäjä, jonka taidetta ei voi kutsua kovin ”kansalliseksi”. On mahtavaa ja positiivisimmalla tavalla hauskaa, että perverssin estetiikan vapaustaisteilijasta on tullut Suomessa myös kansallissankari, jonka kaikki tuntevat. Maailmanlaajuisesti katsottuna Tom of Finland on varsin pienen jos toki innokkaan yleisön taiteilija (mutta silti tunnetumpi henkilö kuin esimerkiksi C.G.E. Mannerheim).

Tom of Finlandista helmikuuksi valmistuva elokuva, jota voi pitää Suomen mittakaavassa suurtuotantona, pitää saada toimimaan hyvin erilaisille yleisöille.

Suomessa elokuva on positioitu valtavirtaan. Helsingissä sitä mainostettu näyttävästi jo kuukausia ennen ensi-iltaa.

Miten joukko cis-sukupuolisia heteroita tekee Laaksosesta onnistuneen suuren yleisön elokuvan? Voiko Tom of Finlandin pornografiikan globaali ydinfanikunta – johon en itse kuulu, vaikka taidetta ja sen tekijää arvostan – pitää samasta tulkinnasta, joka saisi tavallisemmat katsojat innostumaan taiteilijasta Suomessa sekä myös Suomen ulkopuolella?

Kuka minä olen aiheesta huolehtimaan, mutta kysymykset ovat mielessä käyneet. Helmikuussa 2016 Berliinin elokuvajuhlilla Tom of Finland -elokuvan lehdistötilaisuus ei sitä paitsi vielä ollut varsinaisesti mikään megatapahtuma.