Kannibaalien perhe-elämästä: A.J. Annila lähtee Yhdysvaltoihin kauhuelokuvantekoon

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Yksi Cannesin iloisimmista uutisista oli tieto A.J. Annilan uudesta elokuvahankkeesta. Mikään ei tällä alalla ole varmaa ennen kuin leffa on valkokankaalla, kuten Annila itse painotti kokemuksiensa perusteella, mutta What We Weren kuvausten pitäisi alkaa syksyllä New Yorkin osavaltion pohjoislaidalla.

Annilasta tulisi siis yksi harvoista suomalaisista, jotka ovat ohjanneet pitkän elokuvan Yhdysvalloissa. Siellä elokuvanteko on väistämättä erilaista kuin Euroopassa siksi, ettei julkista tukirahaa ole lainkaan.

Kuvaajakseen Annila vie Saunankin kuvanneen Hena Blombergin, mutta näyttelijät ja muu työryhmä ovat amerikkalaisia. Käsikirjoitusta tekee Annilan ideoiden pohjalta Nick Damici.

What We Werestä tulee kuitenkin taloudellisesti hieman suomalainenkin elokuva, sillä osatuottajana toimii Jesse Fryckman. Rahaa tulee myös Ranskasta. Elokuvan tuotantopäätös ylitti Screen-ammattilehden julkaisukynnyksen, ja itse juttukin on kohtuullisen iso.

What We Were on draamaelokuva kannibaaleista, tai kauhutarina vakavin painotuksin. Se on osa trilogiaa, jonka avaus, Damicin kirjoittama ja Jim Micklen ohjaama We Are What We Are sai ensi-iltansa Cannesissa. Se ei ole tusinakamaa, mistä kertoo jo pääsy maailman maineikkaimman elokuvafestivaalin Director’s Fortnight -esityssarjaan. (Ja elokuva on hyvä.)

Micklen elokuva on vapaamuotoinen uusintaversio samannimisestä, Jorge Michel Graun ohjaamasta meksikolaiselokuvasta, joka levitettiin Suomessakin nimellä Mä oon mikä oon.

”Uusintaversioita ei kannata tehdä, ellei alkuperäisessä ole jotain paranneltavaa”, Annila pohti Cannesissa.

Usein paranneltavaa on, esimerkiksi allekirjoittaneen mielestä tuossa synkeyteensä eksyvässä, yhteiskuntakritiikkiä veripalttuun yhdistävässä meksikolaiselokuvassa. Micklen elokuva on kerronnaltaan sitä ratkaisevasti jäntevämpi – ja Grau on itse myöntänyt sen.

What We Were kertoo tapahtumista ennen We Are What We Area, ja sen valmistuttua Grau puolestaan ohjaa Micklen elokuvalle jatko-osan – senkin kirjoittaa Damici.

”Tarkoitus olisi saada What We Were valmiiksi ensi vuoden Cannesiin”, Annila sanoi.

Annilan edellisestä elokuvasta Saunasta on nyt jo yli viisi vuotta. (Aika rientää: ensi-ilta oli samoihin aikoihin kuin aloittelin tätä blogia.)

Kirjoitin juttutuokiostani Annilan kanssa dome.fi -saitille: Mihin hävisi Saunan ja Jadesoturin ohjaaja.

Siinä ei ole mukana Annilan kariutuneita projekteja, kuten Weinstein-kauhuelokuvaa ja ninjamusikaalia. Pitkään tekeillä ollutta ”käänteistä ihmissusielokuvaa” Human, joka piti kuvata viime vuonna, ei ole unohdettu. Annila sanoo, että se kuvattaisiin mahdollisesti What We Weren jälkeen.

Bisnesnäkökulmasta Annilan urakehitystä on ehkä hidastanut vaativuus ja kunnianhimo: hän sanoi lukuisille jenkkiehdotuksille, esimerkiksi Nurse 3D -nimiselle splatterjutulle aikoinaan ei. Toisaalta What We Weren kiinnostavuusaste on nimenomaan siksi korkea. Annilan omaperäisyyteen voi luottaa.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen