Kallis suomalaiselokuva sai haukut Tanskassa, pieni sai kehut ykkösbisneslehti Varietyssä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämä kesäkuun viimeinen perjantai on ollut yllättävän jännittävä päivä suomalaisten elokuvantekijöiden kansainvälisen näkyvyyden kannalta.

Variety on julkaissut arvostelun Mikko Mäkelän esikoiselokuvasta, itsenäisesti rahoitetusta pienen budjetin ihmissuhdedraamasta A Moment in the Reeds. Se on poikkeuksellista, sillä maailmalle tähtäävät kotimaiset indiet tyyliin Rendel eivät ole saaneet kansainvälisten elokuva-alan bisneslehtien huomiota arvioiden muodossa. Suomalaiselokuvia arvioidaan Varietyssa, The Hollywood Reporterissa ja Screenissä muutenkin aika harvoin – yleensä tarvitaan avaus isoilla kansainvälisillä festivaaleilla, ennen kuin huomiokynnys ylittyy. Näiden lehtien kiinnostus kohdistuu niihin elokuviin, joilla nähdään olevan mahdollisuuksia levitykseen muuallakin kuin kotimaassaan tai ainakin vahva festivaalitulevaisuus.

Täytyy mainita, että vaikka A Moment in the Reeds on kuvattu Suomessa ja suuri osa tekijöistä on suomalaisia, sen tuotantoyhtiö on Iso-Britanniassa, mikä tekee elokuvasta virallisesti britin.

Arvion on laatinut Varietyn kärkikriitikkoihin kuuluva Dennis Harvey, ja se on elokuvan matalan profiilin huomioiden paitsi varsin pitkä, myös varsin kehuva. Sattumoisin A Moment in the Reeds tuli juuri tänään Suomessa pieneen levitykseen.

Tanskassa taas tuli eilen ensi-iltaan Arto Halosen elokuva The Guardian Angel – suojelusenkeli. Osa arvioista ilmestyi eilen ja osa tänään.