Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Justin Timberlaken vauhdikas urakehitys: pian päärooli diskomoguli ja Kiss-tuottaja Neil Bogartina

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 28.9.2011 07:32

Justin Timberlaken urakehitys on ollut nopeaa, rajoja rikkovaa ja ilmeisen määrätietoista: hän on edennyt kornista poikabändistä tyylikkäälle pop-soolouralle ja sitten elokuvien sivuosiin. Nyt Timberlake, 30, on paitsi pääosien tähti, myös vakavasti otettava näyttelijä. Uskon, että hänestä tulee pian Tom Cruisen tai jopa Brad Pittin veroinen huippusuosittu elokuva-alfa.

Kukaan The Social Networkin nähnyt ei voi kieltää, etteikö Timberlake näyttelisi Sean Parkeria erinomaisesti. Kauhean kaksinaamainen, mutta karismaattinen ja mutkattoman puoleensavetävä IT-guru ei ole yksinkertainen rooli. Vakuuttavaan esittämiseen tarvitaan paljon enemmän kuin ulkonäköä.

Perjantaina ensi-iltaan tulee Vain seksiä, joka on tahmeasta suomenkielisestä nimestään huolimatta fiksu romanttinen komedia (ja huomattavasti vähemmän puritaaninen kuin Hollywood-popcornilta odottaisi). Timberlaken ja Mila Kunisin kemia on poikkeuksellista – elokuva ei tunnu pelkältä tuotteelta, ja se on näiden aikojen romcomilta aika paljon.

Nyt Timberlake on ottanut vastaan pääroolin erittäin mielenkiintoisessa elämäkertaelokuvassa Spinning Gold, kertoo Deadline Hollywood.

Neil Bogart oli 1970-luvun viihdemaailman suuria taustavaikuttajia. Casablanca-levy-yhtiö tunnettiin paitsi diskosta, myös Kissistä. Casablancan elokuvapuoli tuotti niin Keskiyön pikajunan kuin (syystä) unohdetun jättihitin Syvyyden saalistajat. Hän breikkasi eurotörky-yhtye Village Peoplen vastoin odotuksia valtavirtasuosikiksi USA:ssa ja teki Donna Summerista tähden.

Bogartia veivät eteenpäin rohkeus ja hullu hedonismi. Bisnesvainuun liittyi voimakas halu haistella kokaiinia. Levy-yhtiöpartneri ja serkku Larry Harris kertoi vauhdikkaista ajoista ja huikentelevaisesta Bogartista rehellisessä ja huimaavassa muistelmakirjassa And Party Every Day. Kuka olisi parempi näyttelemään tällaista hahmoa kuin sopivan kiiltokuvamainen, mutta pimeälle puolellekin itsevarmasti uskaltava Timberlake? Elokuvan osalta riski haisee vain siinä, että 39-vuotiaana kuolleen Bogartin pojat ovat mukana tuottamassa. Riittääkö rohkeus?

Todellinen Bogart oli ristiriitainen hahmo. Toivottavasti elokuva ei siloittele tarinaa. Kulissien takana Casablancan tarina oli enemmän Dennis Parkeria kuin tylsää Irene Caraa. Aineksia olisi sopivasti kieroon Suureen amerikkalaiseen tarinaan.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Seuraavaksihan Timberlake nähdään futuristisessa toimintatrillerissä ’In Time’. Katsoin trailerin, ja en kyllä ihan vakuuttunut miekkosen toimintatähden karismasta ainakaan…näkee sitten. Myönnän, että rooli Facebookissa toimi erittäin hyvin – mutta en myöskään usko, etteikö sitä roolia olisi voinut tehdä liki kuka tahansa muukin.

Kannattaa myös ehdottomasti katsoa Timberlaken SNL-esiintymiset, mies on tehnyt parhaimmillaan hersyvän hauskoja vetoja. Enkä nyt puhu niistä Lonely Island -lauluista, liki legendaarisiahan nekin ovat. Youtubesta ei löydy tekijänoikeus-syistä kuin nuo Lonely Island -pätkät, mutta esimerkiksi toukokuun 2011 jakso Lady Gagan kanssa oli huippu.

”Uskon, että hänestä tulee pian Tom Cruisen tai jopa Brad Pittin veroinen huippusuosittu elokuva-alfa.”

Enpä usko. Timberlake tuntuu sopivan hyvin rooleihin joissa esittää vähän niljakasta tyyppiä, kuten Social Networkissa, mutta pääosan esittäjän karisma häneltä puuttuu. Tai se selviää viimeistään tuon In Timen myötä.

Miten olen voinut missata tämän Like An Eaglen aikaisemmin? Hieno biisi.

Kokaiinintäyteisiä diskofilmejä ei voi koskaan olla liikaa. Tykkäsin Timberlakesta Networkissa, mutta en osaa sanoa, onko tyypissä potentiaalia supertähdeksi.

Näitä luetaan juuri nyt