Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Jussi Parviainen palaa valkokankaalle: Yksinteoin 2 saa ensi-iltansa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 16.9.2011 05:01

Onko Jussi Parviaisen paluu parrasvaloihin teinivaimon kanssa vain uusien taideprojektien markkinointia? Monilla tuntuu olevan sellainen käsitys, sillä Parviainen puhuu koko ajan myös elokuvistaan. Nyt ensi-iltansa saa Yksinteoin Kaksi. Sitä seuraa Kelpaanko teille, jota Parviainen kuvaa jo.

Yksinteoin Kaksi on omituinen projekti. Siitä on puhuttu jo vuosia. Kirjoitin aiheesta viimeksi toukokuussa, kun traileri julkaistiin.

Olen nähnyt elokuvan. Se on avioero- ja hulluustilitys, hurja, kipeä, sekava ja koko ajan kiinnostava. Katsoin sen kahden P:n persoonasta kiinnostuneen, mutta hänen tuotantoaan vain kursorisesti tuntevan ystäväni kanssa. Istuimme kuvavirran edessä naulittuina koko 80-minuuttisen ajan.

Se ei ole ensimmäisen Yksinteoin -purkauksen tasoa, mutta mikäpä olisi.

Vaikeita aikoja eläneen teatterilegendan comeback-elokuva ei ole mikään julkisuustemppu, mutta en ole varma, mitä se on. Todennäköisesti paras paikka nähdä se on R&A-festivaalin esitys nyt sunnuntaina. Kondiksesta riippuen auteur itse tullee järjestämään unohtumattoman show’n. En ollut paikalla, kun Night Visions -festivaali esitti viime lokakuussa 26 vuotta vanhan, harvoin nähdyn Harmagedon-elokuvan, jossa Parviaisen alter ego tappaa vihollisiaan valkoiseksi maalatulla haulikolla. Läsnäolleet ovat hehkuttaneet kokemusta ainutlaatuisena etenkin elokuvaansa esitelleen taiteilijan vimmaisen johdannon ja jälkisanojen ansiosta.

YT2:n on Parviaiselta tilannut MTV3, mutta televisioesitystä saadaan kanavan johdon mukaan odottaa ainakin vuosi. Teatterilevitys tässä välissä on hyvinkin mahdollinen. Paljon väsyneempiä kotimaisia dokumentteja on tuotu levitykseen viime vuosina vaikka kuinka monta.

Ja koko ajan Parviainen tekee elämästään yhä räikeämpää julkista taideteosta.

Blogissaan hän on viime päivinä käsitellyt suhdettaan 19-vuotiaaseen vaimoonsa Saanaan ja spekuloinut samassa tekstissä Mohammed Attan motiiveja sekä Alexander Stubbin erektiota. Siis suhteessa Jeesukseen.

Joskus ymmärrän, sitten taas en. Ainakaan tällainen teksti ei ole pelkkää retoriikkaa.

Mutta milloin ensimmäinen Yksinteoin saadaan taas levitykseen? Se on kaikkien aikojen parhaita kotimaisia elokuvia, todennäköisesti ainakin väkevin.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kurikan Miesmannekiinit ry päätti kokouksessaan 20.8.2011 yksimielisesti lähettää Jussi Parviaiselle Johannes Virolaisen C-kasetin: ”Vain pieni kansanlaulu, ei sanoja laisinkaan” sekä päätti myös mitenkään olla kommentoimatta hänen pari-hoitosuhdettaan.

Estääkö jokin oikeuden päätös tms. tuon ensimmäisen YT:n esittämisen televisiossa?

Viime Docpointissa tuon ensimmäisen Yksinteoin leffan esitys oli peruttu, ilmeisesti koska joku elokuvassa esiintynyt oli kieltänyt sitä esitettävän.

Yksinteoin esitettiin viime keväänä Turussa, Suomalaisen elokuvan festivaaleilla. Jussi oli myös itse alustamassa elokuvan.

Ensimmäinen Yksinteoin sisältää kohtauksia, joissa Parviainen puhuu puhelimessa silloisen vaimonsa Sanna-Kaisa Palon sekä Vesa Mäkisen kanssa. Keskustelut nauhoitettiin asianomaisten tietämättä ja päätyivät elokuvaan. Dialogit kuultiin, kun elokuva oli teatterilevityksessä.

Televisioesityksen alla lakimies otti yhteyttä Maikkarille ja ilmoitti, ettei elokuvaa saa esittää. Kompromissina tv-esityksestä poistettiin muiden kuin Parviaisen ääni. Tästä syystä Docpoint ei elokuvaa uskaltanut esittää.

Elokuvan oikeuksista on ollut myöhemmin kiistaa. Tuotantoyhtiö on ajautunut konkurssiin. Mutta ainakin eilen näytöksen jälkeen Maximissa sekä MTV3:n järjestämässä iltatilaisuudessa Parviainen ja elokuvan tuottaja-ohjaaja Pekka Lehto näyttivät keskustelevan ihan sulassa sovussa.

”Se on kaikkien aikojen parhaita kotimaisia elokuvia, todennäköisesti ainakin väkevin.”

Hah hah. Kaikkien aikojen sensaatiohakuisimpia korkeintaan. Täysin kuutamolla olevan hörhön huomioh*oraamista jossa silikonipimatsu ja näyttelijän irvikuva nimeltä Annika Siren käy nolaamassa itsensä.

Nimimerkki 555 ei nyt tainnut ymmärtää lukemaansa. Kirjoitin nuo siteeratut lauseet ensimmäisestä, 21 vuoden takaisesta Yksinteoin-elokuvasta.

Kun esitimme Yksinteoin. (elokuvan nimeen kuuluu muuten piste) Orionissa 1980-luvun unohdetut -sarjassa joulukuussa 2002, kävijöitä kertyi silloin 12. Dadaistista minimalismia, sairaan itsekeskeisyyden parodiaa, metadokumenttia, jossa (ehkä sittenkin fiktiivinen) päähenkilö on oma rangaistuksensa ja elokuvanteon moraali on kuollut.

Johanna2: Artikkelissa ei mainitakaan kyseistä elokuvaa ja parisuhdekin on eri kuin jota elokuvassa käsitellään. Eli ei ole näkökulma siihen elokuvaan, on vain hupaisa juttu hommafoorumilaisista.